„Veletek az életért” – elsősegélynyújtásról pedagógusoknak


A Magyar Vöröskereszt Berettyóújfalui Területi Szervezete az elsősegélynyújtás világnapja alkalmából „Veletek az életért” címmel szakmai konferenciára várta a pedagógusokat.

A rendezvény megnyitóján Muraközi István polgármester és Kapornai Judit a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója is köszöntőt mondott. A polgármester úgy fogalmazott, a mai konferencia is egy eszköz, hogy többen tudjanak és akarjanak segíteni embertársainkon, ha arra szükség van. A tankerületi központ igazgatója, a rendezvény védnöke, kiemelte, különösen fontos, hogy az intézmények tartsák a kapcsolatot a Vöröskereszt helyi szervezeteivel, hiszen a pedagógusok gyakorlati szinten sajátíthatják el az elsősegélynyújtást, melyre a mindennapokban is szükség lehet. A tankerületi központ 2013 óta ápol szoros kapcsolatot a helyi szervezettel. - Hasznos és nem unalmas tájékoztatókat, foglalkozásokat, élményszerű képzéseket kapnak a diákok és a pedagógusok a Vöröskereszt munkatársaitól - fogalmazott Kapornai Judit.

Dr. Korcsmáros Ferenc az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója előadásában elmondta, céljuk az életmentés ügyének népszerűsítése. Nem kizárólag az idős embereket érinti a hirtelen a szívmegállás, ezért az elsősegélynyújtó szerepe a legkritikusabb. Úgy fogalmazott, az idővel futunk versenyt, hiszen a hirtelen szívmegállás bármikor bekövetkezhet, hatalmas károkat okozva a szívben. A túlélési lánc első kulcsfontosságú szereplője maga az elsősegélynyújtó. Az igazgató felhívta a figyelmet arra, a laikus újraélesztést minél hamarabb meg kell kezdeni, késlekedni nincs idő. Berettyóújfaluban több ponton is megtalálhatóak félautomata defibrillátorok, melyeket időben a helyszínre tudnak szállítani a közösségi segítségnyújtó alkalmazásokkal (Szív City alkalmazás). Az előadásban elhangzott, a pedagógusok szerepe és elsősegélynyújtó ismeretei nagyon fontosak a mindennapokban, az alapvető életmentő eljárásokat ismerniük kell, hiszen bármikor bekövetkezhet a hirtelen rosszullét az iskolákban.

Ujvárosy András az Országos Mentőszolgálat vezető mentőtisztje előadásában ismertette a mentési lánc fő állomásait, melyek a felismerés, segélykérés (112-es hívószám) elsősegélynyújtás, mentő-ellátás, mentő-szállítás illetve a kórházi sürgősségi ellátás lépéseiből állnak. Ujvárosy András példákon keresztül mutatta be a mentési láncot, melyet a mindennapokban is kell alkalmazni.

A konferencián elhangzott: városunkban két bázis óvoda és három bázis iskola is működik, mely program egy nyitott szakmai hálózat, célja a Vöröskereszt által képviselt értékek és tevékenységeinek terjesztése a legkisebbek körében. A résztvevő intézmények különböző témákat valósíthatnak meg munkájuk során: elsősegélynyújtás, biztonságos közlekedés, napfény védelem, megfelelő öltözködés, egészséges életmód, egészséges ételek, járványok terjedésének lassítása, nyílt „egészség napok” véradások és jótékonysági akciók rendezése a szülők bevonásával. A rendezvény végén a résztvevők gyakorlati oktatáson sajátíthatták el –a Magyar Vöröskereszt munkatársainak közreműködésével- az elsősegélynyújtás módszereinek alkalmazását.Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap