A kommunizmus áldozataira emlékeztek


Február 25-e több mint 20 éve a kommunizmus áldozatainak emléknapja. A korszak kegyetlenségeiről, illetve áldozatairól Berettyóújfaluban is évről évre megemlékeznek. Idén az alkalomból a Foglyok című magyar drámát vetítették a Nadányi Zoltán Művelődési Házban.

A filmvetítés előtt Muraközi István beszédét azzal kezdte, külön öröm és megtiszteltetés, hogy a megemlékezésen részt vettek diákok is. Nekik ugyanis életkorukból fakadóan nincs személyes tapasztalatuk a kommunizmusról, ami világszerte több százmillió halálos áldozatot követelt.

A polgármester arról is beszélt, az ideológia nyugatról jött. Szomorú módon „világhódító” útra indult, és hatalmas károkat okozott a lelkekben. A rémtettektől rengetegen szenvedtek, majdnem minden család átélte a borzalmakat.

Városunk vezetője beszédét azzal zárta, fontos hogy emlékezzünk az áldozatokra, és ne hagyjuk, hogy egy ilyen szörnyűség még egyszer megtörténhessen.

A korszak kegyetlenségeit a Foglyok című film elevenítette fel. Az igaz történeten alapuló 2019-es dráma azt mutatta be, ahogyan az ávósok egy budapesti családot internáltak.



Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap