1956 Nagyszüleink harca értünk – egy kötet utóélete


Berettyóújfaluban 2016 októberében megvalósulhatott a magyar szabadság éve program keretében, az erre létrehozott emlékbizottság együttműködésével a „Ne felejts!” címet viselő rendezvénysorozat, mely a 60. évforduló kapcsán elsősorban a berettyóújfalui, bihari történésekre és szereplőkre összpontosított.

A programok záró mozzanata egy országos konferenciához kapcsolódó tanulmánykötet bemutatója volt. November 4-én e könyv utóéletéről tartottak kerekasztal beszélgetést a művelődési ház Erdélyi Gábor-termében. Az 1956 – Nagyszüleink harca értünk című kötetet első részében tágabb kitekintést ad, országos és megyei eseményeket foglal össze, több szerző írásán keresztül pedig a Berettyóújfaluhoz köthető történeteket tárja az olvasó elé. A helyi történésekről akkor rendelkezésre álló ismeretek, írásos források, dokumentumok bemutatása mellett személyes beszélgetések emlékezéseit fűzték össze a szerzők.
 
A könyv szerkesztőjével, Kolozsvári Istvánnal, és egyik szerzőjével, Csarkó Imre történésszel Kocsis Csaba beszélgetett. Az emlékezés a Népligetben lévő életfáknál ért véget, ahol a résztvevők fáklyákat helyeztek el.
 


Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap