Egy hét a művelődésről és tanulásról


Rendhagyó történelemóra, Ady Endre életrajzi könyvének bemutatója, előadás a nem hivatásos művészeti-kulturális tevékenységek helyéről a közösségi művelődésben. Ezekkel a programokkal készült október 14-e és 24-e között „A művelődés hete – a tanulás ünnepe” rendezvénysorozatra a Bihari Népfőiskola.

A programsorozat keretében mutatták be Péter I. Zoltán az Értől az Oceánig című háromkötetes könyvét. Az Ady Endre teljes életrajzát ismertető kötet szerzőjével Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője beszélgetett.
 
A könyvbemutatón – a Bihari Népfőiskola és Muraközi István polgármester jóvoltából – a helyi általános és középiskolák, illetve a Sinka István Városi Könyvtár képviselői egy-egy példányt vehettek át Péter I. Zoltán művéből.
Az egyhetes programban kirándulás is helyet kapott, október 19-én tizennyolcan látogattak el az Érmellékre.
 
A rendezvénysorozatot dr. Striker Sándor „A nem hivatásos művészeti-kulturális tevékenységek helye a közösségi művelődésben, Magyarországon és Európában” című előadása zárta. A Kulturális Sokszínűségért Alapítvány elnökének fő területe a kultúraelmélet, munkája során azt kutatja, hogyan lehet egy országot, egy nemzetet úgy modernizálni, hogy az eredeti gyökereinket megőrizzük.
 
„A művelődés hete – a tanulás ünnepe” alkalom célja az élethosszig tartó tanulás kultúrájának megteremtése, amely megszünteti az alap-, szak- és általános felnőttképzés, az írni-olvasni tudás és az egyéb kompetenciák megszerzése közötti hagyományos határokat az által, hogy ezek egymást segítő, egymást kiegészítő jellegét hangsúlyozza.
 


Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap