Bihar és a háború – Bihari Diéta tizenegyedik alkalommal


Ezek voltak a tematikái az idén már tizenegyedik alkalommal megrendezett Bihari Diétának. Az 1996-ban útjára indított konferenciasorozatot ebben az évben a 46. Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napok keretében szervezték meg.

A november 6-ai programon Bónácz János úgy fogalmazott, fontos minden olyan dolog, ami a múltunk kutatásával és megismerésével kapcsolatos.
 
A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója, Szendiné Orvos Erzsébet arról szólt, miért fontos a „Nagy Háború” történéseivel foglalkozni és beszélni róla.
 
A Nagy Háborút lezáró trianoni békediktátum következtében Bihar vármegye területének háromnegyed részét vesztette el, amely sok szempontból súlyos következményekkel járt. A két világháború közötti időszakban nem pusztán a revansvágy fűtötte a magyar társadalom egészét, hanem a Trianonhoz vezető út tisztázása, vizsgálata. Ehhez kapcsolódóan hangzottak el gondolatébresztő előadások a Bihari Diétán.
 
A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára, a Bihari Múzeum, valamint a Bihari Múzeumért Alapítvány szervezésében megvalósuló XI. Bihari Diéta minden korosztály számára érthető és emészthető formában elevenítette fel a múlt eseményeit.
 
Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap