Emlékezetkutatás az 5. Partiumi Szabadegyetemen


Ötödik alkalommal adott otthont városunk a Partiumi Szabadegyetemnek. Az egyhetes program a bihari-partiumi „határtalanított” régió művelődéstörténetével, jelen lehetőségeivel, gazdaságával és kultúrájával foglalkozik, s mind elhelyezésében, mind lebonyolításában a határok fölötti kapcsolatok erősítését tűzi ki célul évről évre.

Az idei alkalom témája az emlékezetkutatás, ezen belül a hely- és nyelvtörténet volt. A szabadegyetem ezúttal is a Partiumi Keresztény Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és más, csatlakozó intézmények szervezésében valósult meg.
 
A Partiumi Szabadegyetem jó lehetőséget ad arra, hogy a programon résztvevő egyetemi hallgatók is bemutatkozzanak egy-egy előadással. A budapesti ELTE tanulója, Blankó Miklós harmadik alkalommal vett részt a szabadegyetemen.
 
Az 5. Partiumi Szabadegyetem középpontjában az állt, mi az emlékezet szerepe a kultúra fennmaradásában és jelenkorunk értelmében. Erre a kérdésre sok helyi, gyakorlati, néprajzi, népnyelvi, népművészeti és egyéb hagyományok felelevenítésével, megértésével, megismerésével próbálták megtalálni a választ a résztvevők.
 
Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap