Újra a cigány népmeséké volt a főszerep a Bodorkában


Megalakulása óta harmadjára szervezett cigány népmesékkel kapcsolatos szakmai napot a Bodorka NépmesePont. Az október 19-ei „Csudatarisznya” címet viselő alkalmon érdekes előadásokat és beszélgetéseket hallhatott a közönség, emellett kiállításmegnyitó is szerepelt a programban.

A népmesepontban látható Tóth Mária Zsuzsanna illusztrációinak nagy része Rostás-Farkas György versei nyomán születtek. A grafikus többek között az alkotás lelki és technikai fázisairól szólt a tárlatmegnyitón.
 
Tóth Mária Zsuzsanna – a magyar mellett – sok éve foglalkozik cigány gyerekekkel. Szerinte az érzések minden ember lelkében ugyanazok, akármilyen nyelven beszéljen, írjon, vagy bármilyen közegben éljen az illető. A tanító úgy véli, a magyar és cigány gyermekekből áradó szeretet példát mutathat mindenkinek az együtt gondolkodásban.
 
A szakmai nap másik előadója Rostás-Farkas György József Attila-díjas író volt. Az Aranytoll-díjas újságíró „mesés” útjáról beszélt, mely a gyermekkortól az íróvá válásig vezetett.
 
A Bodorka NépmesePont egy cigány népmesekönyvet készül kiadni, amely berekböszörményi gyűjtésű történeteket tartalmaz majd Rácz Anikó illusztrációival. A kiadvány – a tervek szerint – 2021 tavaszán fog megjelenni.
 


Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap