Képviselő-testületi ülés november végén

Elfogadott hulladékgazdálkodási szerződés és rendeletmódosítás, újra lesz helyi járatú autóbusz, tájékoztató a harmadik negyedév gazdálkodásáról. Üléseztek a képviselők november 30-án.

Az előző módosított főösszeghez képest 2,7 milliárd forinttal növekedett az önkormányzat idei évi költségvetése, melyet az erről szóló rendeletbe is beépítettek. Elsőként erről határoztak a képviselők az ülésen. Dézsi Ferencné irodavezető kiegészítéséből az is kiderült, hogy ez az összeg a támogatási szerződéssel rendelkező „TOP-os” pályázatok támogatásai. Tájékoztatót is elfogadtak a jelenlévők a város III. negyedévi gazdálkodásáról. Mint elhangzott, a bevételek a tervezettek szerint alakultak, azonban a kiadások még elmaradnak a 75%-tól. Ennek oka, hogy a folyamatban lévő pályázatok kiadásai költségként a következő évben jelentkeznek.

 

        Elfogadott hulladékgazdálkodási szerződés

 

A városunkat is érintő hulladékgazdálkodással kapcsolatban három napirend is volt az ülésen. A képviselők még június 29-én arról döntöttek, hogy a Hajdú-Bihar megyében egyedül megfelelőségi nyilatkozattal rendelkező - és így a közszolgáltatási tevékenység ellátására egyedül jogosult - Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft-vel köt szerződést, melyben tulajdonrészt is szerez. Az elfogadott szerződéstervezet tárgyalásakor elhangzott: az új szolgáltató is a korábbi rendeletnek megfelelően végzi a hulladék elszállítását és kezelését. Muraközi István polgármester hangsúlyozta, hogy a térségben - így Berettyóújfaluban is - várhatóan a Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. fogja végezni a jövőben is a hulladékszállítást, erről a december közepén záruló közbeszerzési eljárás végén születhet döntés. Ez fontos szempont volt a tárgyalások folyamán is – mondta a polgármester. Szántai László a napirend kapcsán a hulladékkezelést végző cég finanszírozását nem látta megoldottnak, mert azt tapasztalja, hogy nem érkezik rendszeresen díjbekérő számla erről a szolgáltatásról. A képviselő felvetette, hogy az alvállalkozók az új rendszerben megkapják-e a működéséhez szükséges bevételeket határidőben, mely elengedhetetlen a folyamatos működéshez. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. létrejöttével már nem önkormányzati kompetencia a rendszer működtetése - fűzte hozzá a polgármester. Az azonban látható – folytatta – hogy a számlák kiérkezése akadozik. Arról tudott beszámolni, hogy információi szerint a szolgáltatást végző cég megkapja a forrásokat a működéséhez. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy a lakosok ne egyszerre kapják meg a számlákat – fűzte hozzá a témához Gyula Ferencné. A képviselő szerint jelzéssel kell élni a szolgáltató irányába a fizetési határidők okán.

A közszolgáltatási szerződés elfogadása és az ehhez szorosan kapcsolódó önkormányzati rendelet módosítása mellett arról is döntöttek, hogy csatlakozik a város a Debreceni Agglomeráció Hulladékgazdálkodási Társuláshoz. Az előnyök között sorolta Muraközi István azt a 6,3 milliárd összköltségű kiemelt kormányzati pályázatot, melynek célja a komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése és az elkülönített hulladékgyűjtés, szállítás és előkezelés megteremtése a megye teljes területén. A KEHOP pályázatban megvalósuló új eszközök – köztük új edényzetek is - várhatóan már a jövő évben beszerzésre kerülnek.

Újra lesz helyi járatú autóbusz

Három cég nyújtott be ajánlatot az önkormányzat augusztusban kiírt, a helyi menetrend szerinti autóbusz közlekedésre vonatkozó pályázati felhívására. A Körtvélyesi Viktor jegyző által említett bírálati szempontok alapján az összességében legelőnyösebb ajánlatot az N-R-A Busz Kft. adta. A képviselők elfogadták a határozatban szereplő javaslatot, mely az N-R-A Busz Kft-t hirdeti ki a pályázat nyertesének és 2018. január 1-től 2020. év végéig kötik meg a szerződést. Az ülésen jelen lévő Deutsch-Szalai Balázs szakmai igazgató, az N-R-A Busz Kft. egyik tulajdonosa elmondta, hogy 2002 óta foglalkoznak helyi járatos közlekedéssel, jelenleg is több mint 30 településen, napi szinten 300 ezer ember utaztatását oldják meg. Minőségi szolgáltatást kívánnak nyújtani Berettyóújfaluban is, együttműködve az önkormányzattal, illetve a nagyobb munkáltatókkal, üzemekkel is – tette hozzá. A pályázati ajánlat szerint a cég által igényelt önkormányzati támogatás 3 millió forint évente. Az egyszeri utazási alkalomra szóló jegyár 120 Ft, a teljes árú havi bérlet 2.510 Ft, a kedvezményes (tanuló/nyugdíjas) havi bérlet ára pedig 800 Ft lesz. A vállalkozás a mozgásukban korlátozott személyek utazási feltételét is biztosítja.

 

INFOGRAFIKA

Az Igényelt önkormányzati támogatás mértéke: 9.000.000-Ft/ 3 év

Egyszeri utazási alkalomra szóló jegyár: 120-Ft                     

Teljes árú havi bérlet ára: 2.510-Ft        

Kedvezményes (tanuló/nyugdíjas) havi bérlet ára: 800-Ft

 

További két helyiség bérbeadását támogatták a képviselők a Tiszántúli Református Egyházkerület kérését elfogadva. A kerület püspöke a Diószegi Kis István Református Általános Iskola részére, tantermei számának bővítése céljából fordult újra az önkormányzathoz. Korábban, májusban már a Kálvin tér 5. szám alatti ingatlan három helyiségének térítésmentesen történő bérbeadásáról döntöttek, azzal, hogy a rezsiköltségeket megtérítik a városnak. A jelenlévők ezúttal is ezekkel a feltételekkel támogatták a bérbeadást. Két képviselő tartózkodott a szavazáson. Ezt azzal indokolták, hogy az intézményt ezúttal sem képviselte senki az ülésen, pedig ez elvárható lenne azoktól, akik támogatást kérnek az önkormányzattól.

Elfogadták azt a határozatot, mely alapján a polgármester a Berettyóújfaluban megvalósítandó Honvédelmi Sportközpont kialakításával kapcsolatban a Nemzeti Sportközpontokkal egyeztetéseket, tárgyalásokat folytat. Az előterjesztés szerint a jelenlegi lőtér fejlesztésével, átépítésével alakítanák ki a sportközpontot mintegy 400 millió forintos állami beruházás keretében. A projekt megvalósításához azonban több feltételnek kell megfelelni, melyek között szerepel a közmű ellátás biztosítása, a szükséges bontási munkálatok elvégzése. Emellett még a megközelíthetőséget is rendezni kell. Ez azonban jelentős költséget róna a városra. Ezért van szükség újabb tárgyalásokra – szögezte le a polgármester.

Ingatlanok vásárlásáról is döntöttek. Ezek az épületek pályázati projektek megvalósításának helyszínei lesznek a jövőben.

Az ülés végén Gyula Ferencné köszönetet mondott az önkormányzatnak - és mindenkinek, aki munkájával támogatta - a november 11-én megtartott Nagy Zenekari Találkozót, melyre több mint 118 egykori zenekaros tért haza ünnepelni az 50 esztendős zenekart. Két képviselő is jelezte, hogy a folyamatban lévő beruházások, útépítések esetében a téli hideg idő és fagypont alatti hőmérséklet miatt fokozottabban figyeljenek a technológiák kivitelezők általi betartására.

 

K.Zs.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap