Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott Lisztes Éva

A Magyar Érdemkereszt a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában, és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére szolgál. Ennek a polgári tagozat ezüst fokozatával tüntették ki Lisztes Évát március 14-én a Pesti Vigadóban.

A Berettyó Kulturális Központ igazgatóhelyettese, a Bihari Szabadművelődési és Népfőiskolai Egyesület (Bihari Népfőiskola) elnöke a felnőttképzés és felzárkóztatás területén kidolgozott iskolateremtő módszerei, valamint a bihari térség kulturális értékeinek megőrzésében vállalt szerepe miatt részesült a rangos elismerésben.

 

A kulcskompetenciákra épülő tananyagot dolgoztak ki

 

Az első Európai Uniós támogatást a Bihari Népfőiskola nyerte a berettyóújfalui kistérségben. „Mi mint a szabadművelődés képviselői a felnőttképzésnek szentelve alapítottuk meg 24 évvel ezelőtt az egyesületet. Abban az időszakban fogadta el az Európai Unió is a kulcskompetenciákat, amikkel rendelkeznie kell felnőttnek és gyereknek azért, hogy a munka világában eligazodjon, illetve helytálljon. A Magyar Népfőiskolai Társaság volt a kulcskompetenciákra épülő felnőttképzésnek az úttörője, mi akkor hozzájuk csatlakoztunk, és ehhez kapcsolódóan készítettünk egy nyertes pályázatot 2004-ben, amihez munkaerő-piaci képzés is társult” – emlékezett vissza Lisztes Éva. A projekt a munkanélküliekre épült, a népfőiskola tagjai kis munkacsoportokat hoztak létre 1-1 kulcskompetenciára építve. A 120-120 órás tananyagokat akkreditáltatta az egyesület, így együtt tudott dolgozni a munkaügyi központtal, de szakmai tanfolyamok előtt is végzett kompetencia alapú képzéseket hosszú éveken keresztül. – A legfontosabb az állás nélküliek mindennapi körforgásba „visszaépítése”, valamint a csapatban dolgozás, az együttműködés képességének fejlesztése volt, a felnőttképzés rendszerének átalakulásával azonban megszűnt ez az egész – mondta a Bihari Népfőiskola elnöke.

 

A kultúra ápolása mindig fontos

 

Ez év július 1-jén lesz 35 éve, hogy Lisztes Éva városunk közművelődési életében dolgozik. A Nadányi Zoltán Művelődési Ház vezetője a közművelődés és a kultúra mai helyzetéről is beszélt lapunknak. „Mondhatnám, hogy jóban és rosszban is van, de az biztos, hogy a mi szakmánk mindig képes a megújulásra. A kultúrát szüntelenül ápolnunk kell, hisz egyfolytában és mindenhol körbevesz bennünket, és ha egy kicsit tudunk szemléletben formálni, akkor azon a napon vagy héten már érdemes volt felkelni” – véli Lisztes Éva, aki azt vallja: legyenek bármilyenek a körülmények, az ötletnek mindig „ott kell lennie”, viszont mindig az értéket kell képviselni és közvetíteni.

 

Komoly elismerés számára a kitüntetés

 

A Berettyó Kulturális Központ igazgatóhelyettese kiemelte: bár az érdemkereszt oklevelén az ő neve szerepel, de ez a kitüntetés nem csak az ő érdeme. – Ehhez hozzájárult minden kollégám, akikkel az elmúlt 35 évben együtt dolgoztam, illetve mindegyik nézőnk és közösségünk, akik a mai napig ellátogatnak a művelődési házba, hiszen nélkülük mi nem tudunk kultúrát közvetíteni – zárta gondolatait a kitüntetett.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap