Jubilált a Bihari Számadó Napok

Idén már 25. alkalommal szervezték meg Berettyóújfalu és a térség egyik legkiemelkedőbb eseményét, a Bihari Számadó Napokat.

A kétnapos program a Kálvin téren a helyi iparosok és kereskedők hősi halottainak emléket állító tábla koszorúzásával kezdődött, majd a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban folytatódott.

 

Megéljük a közösségi élményeket

 

A bihari térségben élő vállalkozók látványos seregszemléjén Halász János, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke úgy fogalmazott: mi, magyarok a közösségi élményeket megélő nemzet vagyunk. – A közösséget szeretjük és megéljük a családunkban, az iskolában, a településeken. Nagyszerű dolog, hogy a közösségi gondolkodás, illetve az összefogás mindig is jelen volt a vállalkozások terén hazánkban, a magyar vállalkozókban és gazdákban. Az együttműködésnek alappillére a kereskedelmi és iparkamara, valamint az agrárgazdasági kamara is a maga területén. Amikor ők összefognak, és létrehoznak egy olyan rendezvényt, mint például a Bihari Számadó Napok, akkor abban lehet látni a közösségi gondolkodás értékét. Minden itt megjelenő termék és szolgáltatás ebből az alapból jöhet létre.

 

Több mint 1.300 kiállító negyed évszázad alatt

 

 

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) főtitkára azt mondta, még napjainkban is komoly létjogosultsága van a Bihari Számadó Napoknak. „A kiállítások, vásárok soha nem mennek ki a divatból, hiszen azt a büszkeséget, hogy megtermeltünk, elkészítettünk valamit, valamiben nagyon jók vagyunk, a virtuális világ nem fogja tudni helyettesíteni. Azt látjuk, hogy egyre több kiállító van, és lassan kezdjük „kinőni” a sportcsarnokot. Az a tény, hogy a 25 év alatt eddig több mint 1.300 kiállítója volt ennek a programnak, önmagáért beszél” – tette hozzá Dr. Skultéti Éva.

 

Merjünk új dolgokba belekezdeni

 

 

„Nagyon nehéz évek vannak a magyar agrárium mögött, és valószínűleg kemény esztendők várnak ezután is rá” – erről már Dr. B. Csák István beszélt a jelenlévőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke nyomatékosította: azért dolgoznak a NAK-ban, hogy az orosz-ukrán és izraeli háborúk okozta nehézségeken túl tudjanak jutni, illetve meg tudják őrizni a gazdák gazdálkodásba vetett hitét, hogy van tovább miért dolgozniuk. A Bihari Számadó Napokat egy nagyon jó alkalomnak nevezte a tapasztalatok összegyűjtésére, valamint az új dolgok megismerésére. – A pandémia alatt felértékelődött a rövid ellátási láncok fontossága. Jó azt látni, hogy a helyben megtermelt termékeket a helyi piacokon, börzéken ismerhetik és vásárolhatják meg az emberek a feldolgozásukat követően. Mindenkit arra biztatok, hogy merjenek ilyen produktumok előállításába belekezdeni. Kérjék ki gazdák, őstermelők véleményét, tapasztalatait, hogy hogyan és miként lehetne ezt jól csinálni. Merjenek tanulni és kérdezni, mert csak így tudnak talpon maradni.

 

Bihar nem maradt magára

 

A Hajdú-Bihar vármegyei önkormányzat közgyűlésének alelnöke köszöntőjében hangsúlyozta: Trianon óta Berettyóújfalu felvállalja Csonka-Bihar hazánkban maradt részének fejlesztését, megtartását és integrációját, ami jól példázza azt, hogy a település nem hagyta magára Bihart. – A Bihari Számadó Napok az egyik jeles napja annak, hogy a kiállítók megmutassák magukat, illetve azt az élményt, amit Biharban szereznek. Bulcsu László szerint a bihari térség az elmúlt időszakban hasznosan fejlődött, de nagy feladat vár rá a továbbiakban is. – Ha meg akarunk maradni, az eddigiekhez képest még többet kell tennünk. Azt hiszem, Berettyóújfalu és a térség kész van erre a feladatra.

 

Sokat tanulnak tőlünk

 

Demian Zsolt arról szólt, az elmúlt időszakban több olyan programon is részt vettek városunkban, melyeket a saját településükön is meg szeretnének honosítani a jövőben. – Minél többet jövünk ide, annál többet látunk és tanulunk. Tudunk vonni egy párhuzamot a között, hogy itt mi működik jobban, mint nálunk otthon. Margitta alpolgármestere példaként említést tett arról, milyen fontos lenne, ha Románia is támogatná a helybeli őstermelőket, kis- és állami vállalkozókat.

 

Gyula városa volt a díszvendég

 

Az idei Bihari Számadó Napok díszvendége a Békés vármegyei település, Gyula volt. Dr. Görgényi Ernő polgármester megtisztelőnek nevezte a felkérést, hozzátéve, sok projektben dolgoznak együtt Berettyóújfaluval. Gyula város, amely a rendezvényen „A legszebb önkormányzati stand különdíját” érdemelte ki, elsősorban turisztikai értékeinek (Almásy-kastély, vár és -fürdő, Százéves Cukrászda, stb.) köszönheti hírnevét.

 

A legnagyobb múltra visszatekintő helyi esemény a rendszerváltást követően

 

Muraközi István kiemelte: igen komoly eredmény az a 25 esztendő, amit a Bihari Számadó Napok eddig megélt. „Az előző évezredben a Járási Hivatal nagyterméből indult hódító útjára ez a rendezvény, amely a legnagyobb múltra tekint vissza a rendszerváltást követő történelmünkben. Az elmúlt negyed évszázadban az állandó dolgok mellett sok minden változott is. Ami változatlan, hogy majdnem mindig tele van a sportcsarnok, és állandóan jelen vannak a lokális cégek, viszont folyamatosan megjelennek újak is” – nyilatkozta lapunknak a városvezető, aki úgy véli: a kiállításon és vásáron kapható díjaknak egyre nagyobb értéke van.

 

A számadás hagyományára épül

 

A HBKIK Berettyóújfalui Szervezete elnökének programot megnyitó beszédében elhangzott: a Bihari Számadó Napok a számadás tradíciójára épülő esemény. – Bár ez a szokás a fejlődés hatására kikopott napjainkból, az eszmeiséget tovább kell vinni. Ahogy a múltban „ápolta” a juhászok eszmeiségét, úgy fogja a jövőben a bihari összetartozást szimbolizálni ez a hagyomány, így a Bihari Számadó Napok is – osztotta meg lapunkkal gondolatait Győrfi Sándor.

 

Több díjat is átadtak

 

A rendezvényen most is a Nyíri István-díjat adták át először, amely az egyes gazdasági szervezetek érdekén túlmutató, a város és térsége gazdaságának egészét szolgáló tevékenység elismerése. A díjat már második alkalommal Tóth László, az Express Hűtéstechnikai Szerviz Kft. ügyvezető igazgatója, a Bihari Vállalkozók Baráti Társaságának alapítója vehette át, aki kiemelt feladatának tartja az egészségügy mellett a gyermekek oktatásának támogatását.

A NAK különdíjával Suta Gergő ős- és kistermelőt jutalmazták, aki többek között sertéshúsból készült termékeket, különféle lekvárokat, illetve fermentált zöldségeket forgalmaz.

Vásárdíj kategóriában harmadik helyen Pocsaj Nagyközség Önkormányzata, másodikon Mayer András kistermelő, míg az elsőn Nagy Márta kistermelő végzett, aki a fürjtojásból készített tésztákon kívül különböző sajtokat állít elő.

Termékdíj kategóriában a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Farkas Richárd, a másodikra Szatmáriné Tóth Emese, az elsőre pedig a kézműves csokoládék készítésével és árusításával foglalkozó Ilkei Tünde állhatott fel.

A HBKIK fő-, valamint a NAK társszervezésében megvalósuló Bihari Számadó Napokon a vásáron kívül ezúttal is szakmai előadások várták a látogatókat, de látványos kulturális műsorszámokból sem volt hiány az október 13-án és 14-én megtartott programon.

 

SzSzM

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap