A forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek

Berettyóújfalu is megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharcról. A megemlékezés a hagyományokhoz híven ünnepi istentisztelettel kezdődött a Református templomban.

Igét Majláth József hirdetett, aki a szabadság és az emlékezés jelentőségére hívta fel a figyelmet. A református lelkipásztor arról is beszélt, a szabadság mindenkinek fontos a világon, hiszen életünk velejárója. Mint fogalmazott, elődeink is ezért harcoltak ’56-ban, és nekik köszönhető, hogy ma jó magyarnak lenni.

Az istentiszteletet követően Pajna Zoltán mondott emlékbeszédet. Gondolatait azzal kezdte, az 1956-os forradalom és szabadságharcra való emlékezés őszinte, teljes szívvel át- és megélt ünnepé csak akkor válik, ha a mi szívünkben is fellobban a szabadság, a hazaszeretet és a magyarság lángja a hősökre emlékezvén. Hangsúlyozta, elődeink nem adták fel a reményt, a sztálinista terror idején a magyar nép a diktatúra némaságából kitörve felemelte szavát, a nemzeti függetlenségért, a demokráciáért és az alkotmányosságért harcolt. – A szovjet csapatok a forradalmat eltiporták, de nemzetünket nem tudták megtörni. Az ’56-os forradalmárok utódai vagyunk, függetlenségünket, szabadságunkat mi sem adjuk át a baloldalnak – hangzott el a beszédben. A Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke arról is szólt, már Wass Albert is úgy fogalmazott, egy nemzetközi áramlat igyekszik átváltoztatni a nemzet fogalmát, és az egyvilág, egykormány, egy kultúra irányába sodorni azt. – Tapasztaltuk, ez a kommunistáknak sem sikerült, nem tudták fenntartani a Szovjetuniót. Ma nemzeti függetlenségünket az Európai Unió bürokratikus törekvései veszélyeztetik az Európai Egyesült Államok kísérletével. Európa identitásválságban van, ezért nekünk, magyaroknak is részt kell vennünk az európai újratervezésben. Európának meg kell védenie a kultúráját, a biztonságát és a határait, meg kell állítania a migránsáradatot – hívta fel a figyelmet a közgyűlés elnöke. Gondolatait azzal zárta, generációnk felelősséggel tartozik nemzetünknek és szülőföldünknek, közös felelősségünk, hogy a következő nemzedékre biztonságos, erős, élhető és független Magyarországot hagyjunk.

Udvarhelyi Péter és Simon Erika énekművészek „Hazám, hazám, te mindenem” című ünnepi műsorát követően a megemlékezők koszorúkat helyeztek el az 1956-os emlékműnél.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap