Új kötet szerelemről és létezésről

Sokak által megélt érzéseket jelenít meg Repedések című új kötetében Bíró Gyula. A berettyóújfalui születésű író filozofikus novellái egy alkotó szemüvegén át a létezés, a szerelem, illetve a szerelemtelenség témakörét járják körül.

A történetek nem a szerző által megélt személyes élmények, alapjaikat azonban valós üzengetések, szerelmi történetek levelezései adták. Noha a mű tartózkodik a tanácsoktól, korosztálytól függetlenül bárkinek ajánlott, aki valaha szenvedett már a szerelemtől vagy annak hiányától. Az író, címzetes egyetemi docens hangsúlyozta, azok számára is érdekes lehet a kötet, akiket foglalkoztat a létezés kérdése. A novellákat a szépség megélése, a férfi és a nő kapcsolata mellett az ideák, illetve a magasabb rendű gondolatok uralják. A Repedések egyben egy festői lenyomat is, Potyók Tamás festőművész alkotásaival kiegészülve. A könyv címe kapcsán Bíró Gyula úgy fogalmazott, egy létállapot pillanatát, a választás kínzó gyötrelmét, és az abból születő szorongást tükrözi, mely idős- és fiatalkorban is előtörhet.

A novelláskötet a nagyváradi Holnap Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg, Bíró Gyula jó barátja, Kocsis Csaba közbenjárásával. A Biharországi Esték keretein belül a mű bemutatóján a szerzővel így nem véletlenül, a népművelő beszélgetett. A Hazaváró elnevezésű alkalmon szóba kerültek többek között régi szerelmek, az író szerteágazó életútja, továbbá a pedagógia, valamint a szépirodalom iránti szeretete.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap