Tízéves a mézlovagrend

A Bihari, valamint az ország különböző pontjairól érkezett mézlovagrendek vonultak fel a városban szeptember utolsó hétvégéjén. A jubileumi X. Bihari Mézes Nap hagyományos programjait egy rendhagyó esemény előzte meg.

A víztorony melletti parkban a Bihari Mézlovagrend megalakulásának 10. évfordulója alkalmából egy emléktáblát és egy emlékpadot helyezetek el, melyeknek az alkalmon elültetett mézelő fa ad majd árnyékot a jövőben. Az alkalmon Muraközi István úgy fogalmazott, örömére szolgál, hogy ismét Berettyóújfalu adhatott otthont a jeles eseménynek, mely a Bihari Mézlovagrend 2012-es megalakulása óta kiemelkedő rendezvénye a városnak. A polgármester hangsúlyozta, a pad és az emléktábla lehetőséget ad, hogy méltóképpen emlékezzünk meg a Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesületének tagjairól és a mézlovagrend munkájáról. Fekete András, a Bihari Mézlovagrend nagymestere kiemelte, az emlékhellyel – melyet Majláth József református lelkipásztor áldotta meg – szerettek volna hozzájárulni a város hagyományához és kultúrájához. Az alkalom az elhunyt méhésztársak tiszteletére egyperces néma főhajtással zárult.

A programsorozat második napját Muraközi István, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, valamint Mohácsi Klaudia, az ország idei mézkirálynőjének köszöntője nyitotta. A lovagrendi tagok avatását, valamint a méz- és szoborszentelőt a Városi Ifjúsági Fúvószenekar koncertje, illetve szakmai és kulturális előadások követték. A mézversenyt tombolasorsolás, továbbá mézkóstolás tette teljessé.

Az alkalmat a méz-, valamint a rajzverseny díjkiosztója zárta, és az „Év Méhésze” is elnyerte méltó díját. A nap során a rajzversenyre benevezett alkotásokat, illetve a különféle méhész eszközöket kiállítás formájában bárki megtekinthette.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap