Autópályán a határig – átadták az M4-es Berettyóújfalu és Nagykereki közötti szakaszát.

Szeptember 4-én ünnepélyes keretek között adták át az M4-es autópálya határig tartó 26,5 kilométeres szakaszát, illetve a Nagykereki-Bors II autópálya határátkelőhelyet.

Az ünnepi alkalmon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, az új átkelőhelynek köszönhetően gyorsforgalmi kapcsolat jön létre Nagyvárad és Debrecen, sőt, Nagyvárad és Budapest között. A tárcavezető arról is beszélt, egy ország nem tudja megváltoztatni a házszámát, földrajzi helyét, „és az hogy milyen együttműködésünk van a szomszédinkkal, azt nagyban meghatározza, hogy milyen összeköttetéseink vannak”. Míg Nyugat-Európában 2-3 kilométerenként, Közép-Európában csak 35-40 kilométerenként vannak határátkelőhelyek - hívta fel a figyelmet egy jelentős versenyhátrányra a figyelmet. Ezért is fontos Magyarországnak, hogy minél több összeköttetése legyen a határos országokkal. Szijjártó Péter elmondta, a hét szomszédos országgal összesen évente 42 milliárd eurónyi kereskedelmi forgalmat folytatunk. Románia Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere, negyedik exportpiaca és a magyar tőkekihelyezések nyolcadik legfontosabb célországa - tette hozzá. A miniszter hangsúlyozta: Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több átkelőhely legyen; a magyar-román határon a mostani a 12. közúti átkelőhely. A tárcavezető megemlítette: a Csanádpalota-Nagylak II autópálya-határátkelőhely megnyitása után öt évet kellett várni a második gyorsforgalmi összeköttetésre. Hozzátette: a tervek szerint négy év múlva, 2024-ben megnyithatják a harmadikat is Csenger és Szatmárnémeti között. Szijjártó Péter azzal zárta, hogy az új összeköttetés közös siker, jó alap arra, hogy bizalmat és kölcsönös tiszteletet építsen a két ország között. „Erre a bizalomra és kölcsönös tiszteletre alapozva még a nehéz kérdések is megoldhatók és lezárhatók lesznek” - jelentette ki a miniszter.

Lucian Bode Románia közlekedésért, infrastruktúráért és kommunikációért felelős minisztere kijelentette: a román kormány kiemelt feladatként kezeli az infrastruktúra fejlesztését. Beszédében a román tárcavezető is 2024-re ígérte a két ország közötti harmadik autópálya-határátkelő megnyitását.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter arról beszélt: szükség van a hasonló pozitív eseményekre a két ország kapcsolatában.  A miniszter elismerését fejezte ki azért, mert a Magyarország a járványhelyzet ellenére lehetővé teszi a román állampolgárok átutazását, és a határon át ingázók közlekedését.

A most átadott 26,5 kilométeres szakaszon 20 híd épült, amelyek közül kiemelendő a Berettyó folyó és a Dusnok patak feletti pályahíd. Gáborjánnál és Nagykerekinél egy-egy csomópontot, pihenőt, tengelysúly mérő állomást, közel 2,5 kilométer madárvédő falat, 540 méter zajvédő falat is építettek. A beruházás része egy új, egyszerű pihenő Körtvélyesnél és egy tengelysúly mérő állomás Kengyelésnél. A kivitelezés nettó 83 milliárd forintba került. Román oldalon egyelőre 5,3 kilométer autópálya épült meg, amely a Nagyvárad - Szatmárnémeti országútba csatlakozik be Bihar település mellett. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság közleménye szerint szeptember 4-én 17 órától a nemzetközi személy- és teherforgalom számára megnyílt az új határátkelőhely, mely ezt követően a nap 24 órájában nyitva áll. A NIF Zrt. tájékoztatása szerint az autópálya használatával mérséklődnek a környezeti ártalmak, a zaj- és légszennyezés, illetve részben tehermentesülnek Berettyóújfalu és Mezőpeterd települések. A 42. sz. főúton Berettyóújfalu és az országhatár között jelenleg átlagosan 8.000 jármű/nap forgalom halad át, az átadást követően várhatóan az átlagos napi forgalom 3-4.000 jármű/napra csökkenhet.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap