212 millió forint a helyi civil élet erősítésére

Sajtótájékoztató keretében ismertették a Berettyóújfalui Helyi Közösség Helyi Akciócsoport (HACS) munkaszervezetéhez tartozó „Berettyóújfalu Mindannyiunk Városa” című projekt pályázatait május 13-án.

 

A Polgármesteri Hivatal kabinet-tárgyalójában megtartott alkalmon Bónácz János, a Berettyóújfalui HACS elnöke elmondta, a TOP-os felhívásra a város önkormányzata, intézményei és civil szervezetei egy közös pályázatot nyújtottak be még 2016-ban, melyről a következő évben született pozitív támogatási döntés. – A folyamatok eléggé lelassultak, az irányító hatóság által jóváhagyott valamennyi felhívástervezet május 7-én érkezett meg. A projekt kilenc felhívást foglal magába, a Berettyóújfalui HACS 250 millió forintos támogatásban részesült – ismertette a részleteket Bónácz János. A helyi székhelyű civil szervezetek 212.501.700 forintra pályázhatnak, ebből 166.750.000 forint (67%) infrastrukturális fejlesztésre, 83.250.000 forint (33%) a programokat tartalmazó felhívásokra fordítható. A fennmaradó összeg a munkaszervezet költségeit fedezi. Megtudtuk, a Helyi Akciócsoport a kilencből kettő kulcsprojektet hirdetett meg. – Ebből az egyik, a Civil Udvar épületkorszerűsítése már folyamatban van, ez a hely egy három pályázatból megvalósuló komplett felújításon fog átesni. A CLLD-t érintő pályázat jelenleg egy műszaki tartalmú módosítás jóváhagyására vár, azt követően egy TOP-os forrással közösen kerül kiírásra a közbeszerzés, ami után elkezdődhetnek a munkálatok. A másik kulcsprojekt a Bihari Népművészeti Egyesületet érinti, amely az egykori Kasza iskola épületébe költözik át. Az ingatlan egy arculatváltáson és felújításon fog átesni. A Civil Udvar 35 millió, a Kasza iskola épülete 35.083.333 forintból újul meg. A maradék hét felhívás szabadon pályázható – tette hozzá Bónácz János. A helyi HACS elnöke szerint ez a pályázati forrás rég várt vágya a településen élő civil szervezeteknek, hiszen olyan programok valósíthatóak meg belőle, melyekre korábban nem volt lehetőségük, vagy nehezen tudták megteremteni rá a pénzt.

Széchenyi-Szabó Ildikó munkaszervezet-vezető a pályázatok beadásának gyakorlati teendőiről beszélt. – A jelentkezők egyesületek, többségi önkormányzati tulajdonú és nonprofit gazdasági társaságok, egyházi jogi személyek, alapítványok, illetve közalapítványok lehetnek. A tenderek összeállításával kapcsolatban tanácsadást és segítséget nyújtunk, a beadásról viszont a pályázóknak kell gondoskodniuk. A felhívások nem írják elő önerő biztosítását, vagyis 100%-os támogatásból megvalósíthatóak utófinanszírozás formájában. Ez azt jelenti, hogy a pályázatok benyújtásától kezdve saját felelősségre megkezdhető a projekt, de a támogatói okiratok kibocsátása után is elindulhatnak a munkálatok. A megvalósításra 24 hónap áll rendelkezésre, de legkésőbb 2022. február 19-ig be kell fejeződnie a fejlesztéseknek – mondta Széchenyi-Szabó Ildikó.

A felhívások elérhetőek a clldberettyoujfalu.hu oldalon, emellett a Polgármesteri Hivatal Kabinet épületében található CLLD ügyfélszolgálati irodán is állnak az érdeklődők rendelkezésére. A pályázatok beadási határideje: 2020. június 29-e.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap