Ipari fejlesztések Berettyóújfaluban

Egy közel hatszáz millió forintos beruházás vette kezdetét Berettyóújfaluban az Északi Iparterület ünnepélyes alapkőletételével. A projekt vissza nem térítendő európai uniós és hazai forrásból valósul meg a város északi részén, a 47-es és a 42-es főútvonal találkozásánál mintegy háromhektárnyi területen.

A Tesco és a Bessenyei György Szakképző Centrum mögötti területen háromszáz méter utat építenek. Ezzel egy időben kiépül a csapadék- és szennyvízelvezető rendszer, a közvilágítás, a távközlési és erősáramú rendszer is. A beruházás 595,51 millió forintos vissza nem térítendő támogatás segítségével és 5 millió forint önkormányzati önerőből valósul meg. Vitányi István, országgyűlési képviselő a bihari térség gazdasági növekedését várja a fejlesztéstől. Az ide érkező befektetőkből nemcsak a város, hanem a környező települések is profitálhatnak. Rávilágított a korábban átadott autópályában rejlő lehetőségekre, valamint arra, hogy a határig tartó szakasz befejezése szintén kedvező hatással lesz a mostani beruházásra. Bulcsú László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, az ipari park fejlesztésével újra eljön a bihari aranykorszak, amikor majd megéri itt maradni a helyieknek. Úgy véli, a berettyóújfalui ipari park fejlesztése a térség fejlődésére is hatással lesz. A környékbeli ipari parkok hamarosan láncolatot fognak alkotni, a beruházásokkal a térség ki fog lábalni a hátrányos időszakból, ezzel együtt pedig társadalmilag és gazdaságilag is egységes lesz. Muraközi István polgármester az ipari park történetét idézte fel, kiemelve, hogy huszonnyolc vállalkozás még mindig tevékenyen működik az 1998-ban induló parkban. Hangsúlyozta, az új ipari területre érkező cégek az autópálya közelségének köszönhetően akár beszállítói is lehetnek a nagyobb gyáraknak. Véleménye szerint a fejlesztés szomszédságában levő szakképzési centrum biztosíthatja a szakképzett munkaerőt az idetelepülő cégek számára. Az alapkőben elhelyezett időkapszulában a Bihari Hírlap egyik lapszáma, a város legújabb fejlesztéseit tartalmazó kiadvány, egy emléklap, valamint a forgalomban lévő magyar fémpénzekből egy-egy darab található. A beruházás várhatóan októberben készül el.

Az iparterület alapkövét Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Muraközi István polgármester, Bónácz János alpolgármester és Nagy László Csaba önkormányzati képviselő tette le március 12-én.

 

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap