Megújult a Szülészet-nőgyógyászati osztály

Megújult formában várja a kismamákat és hozzátartozóikat a Gróf Tisza István Kórház Szülészet-nőgyógyászati osztálya. A részleg teljes körű felújítása több forrásból valósult meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott „Családbarát, családközpontú szülészeti és koraszülött intenzív ellátás infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című pályázat zárórendezvényét február 17-én tartották.

A kórház Dr. Böszörményi Nagy Géza-termében megtartott alkalmon Muraközi István elmondta, ez a projekt több szempontból is meghatározó volt. Fontos a jó körülmények biztosítása, illetve hogy minél több gyermek szülessen Berettyóújfaluban és az egész országban – véli a polgármester. A városvezető említést tett a felújításban résztvevőkről, akik mindent megtettek azért, hogy a munka hamar befejeződjön. – Ez is mutatja, hogy egymás sikereiben érdekeltek vagyunk, hogyha jó ügy érdekében össze tudunk fogni, akkor a legkomolyabb eredményeket tudjuk elérni” – tette hozzá.

Dr. Suba László szerint nemzetstratégiai kérdés, hogy minél több gyerek szülessen hazánkban. – Magyarországon a demográfiai helyzet még mindig messze nem a kívánatosat tükrözi. Habár több kisbaba születik, de továbbra is az a feladatunk, hogy olyan körülményeket teremtsünk a családok számára, ahol szívesen vállalnak minél több gyermeket. Ennek egyik része, hogy azokat a kórházi osztályokat, ahol a szülések és terhesgondozások történnek, ahol az újszülötteket ellátják, megfelelő módon fejlesszük – mondta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Észak-alföldi régiójának térségi igazgatója. A kormány összesen 10 milliárd forintot szánt erre a programra, amiből az első pályázati fordulóban 6,4 milliárd forintot osztottak ki. Ez 44 egészségügyi intézményt érintett, 50 szülészetet és 14 újszülött osztályt.

A berettyóújfalui szülészet-nőgyógyászati osztály a projekt első körében 115 millió forinthoz jutott hozzá. – Ebből az összegből felújítottuk szinte az egész kubatúrát. A pályázat második fordulójában 42 millió forintot nyertünk, amiből 30 millió forintot eszközfelújításra, a maradék összeget a dolgozók továbbképzésére fordítottuk. Emellett a korábban az osztályunkon működő Egészséges Anya Egészséges Gyermek Alapítványtól 5 millió forintot kaptunk, ebből a bútorok, ágyak és a császármetszéses műtő szinte teljes felújítását sikerült megvalósítanunk – ismertette a részleteket Dr. Osváth Péter, aki szerint az osztály megújulásának legfőbb nyertesei a hozzájuk forduló kismamák lesznek. – Ha jó hírét viszik ennek, akkor egyre többen fognak hozzánk fordulni a szűkebb, illetve tágabb régiókból is, és ez lesz az igazi hozománya a felújításnak – véli az osztályvezető főorvos.

A projektzáró ünnepség végén a résztvevők személyesen is megtekintették az összesen 162 millió forintból megújult Szülészet-nőgyógyászati osztályt.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap