Az agyag és én

„Az agyag és én” címmel nyílt kiállítása Magyar Zita fazekas népi iparművésznek a magyar kultúra ünnepe rendezvénysorozat keretében január 21-én.

A művelődési ház Bihar Vármegye Képgalériájában megtartott alkalmon Kolozsvári István a kiállító Magyar Zita sokoldalúságát, finomszemcsés egyéniségét emelte ki megnyitójában. „Te magad már tudod, mennyi munka van a mögött, hogy valaki elnyerje a népi iparművész címet, a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést, vagy bármiféle alkotói pályázatot, nívódíjat. De ezt a tudást és tapasztalatot nem zárod magadba, hanem jó szívvel adod át mindazoknak, akik ebbe az irányba tartanak. Ahogy te is megkaptad ezt annak idején többek között Pálné Rózától, és építgetted be abba a szakmai pályafutásba, amelynek lenyomatai szinte kronológiai rendben sorakoznak most a falakon.” (…) „Ezek mutatják azt a sokoldalúságot, azt a finomszemcsés egyéniséget, ami az elmúlt nem sok időben kialakult benned és általad” – mondta a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke, aki szerint Magyar Zita a lehető legjobb utat választotta. – Lába nyomába már eddig is sokan beleléptek, és még biztosan nagyon sokan teszik ezt ezután is – zárta gondolatait Kolozsvári István.

„Gyerekkorom óta az alkotás a lételemem. Mindig is keramikus szerettem volna lenni” – vallja a fazekas népi iparművész Magyar Zita. A Népművészet Ifjú Mestere a tárlatmegnyitón úgy fogalmazott: lelket melengető számára, hogy a magyar kultúra ünnepe keretében állíthat ki. – Húsz évvel ezelőtt – mikor elkezdtem a fazekasságot – elsőként barcasági kerámiákat készítettem. A következő állomás az úgynevezett hódmezővásárhelyi ihletésű zöld rátétes, áttört díszítésű tárgyak voltak. Aztán beleszerettem a kerámia képekbe, nemrég pedig címereket is készítettem megrendelésre, amiket szintén lehet látni a galériában – beszélt munkáiról. Magyar Zita a kiállítás címe kapcsán elmondta, úgy érzi, húsz év után kezd egy kicsit bizalmi kapcsolata lenni az agyaggal és a többi anyaggal, de ennek az útnak még nagyon az elején jár.

Az alkalmat Turzó Boglárka és Magyari Anna éneke színesítette. A tárlat február 28-ig tekinthető meg.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap