Koncertek és folk kavalkád a főtéren

Főutcai parádé is helyet kapott a Szent István-napi rendezvények sorában. A városban tánccsoportok és hagyományőrző egyesületek vonultak fel augusztus 19-én, akik a több állomásos útvonalon különböző produkciókat adtak elő.

A főteret elsőként az ASD Tempesta olasz zászlóforgató csoport foglalta el. A 2012-ben alakult, Noaléből érkezett együttes tagjai ma is az általuk képviselt városnegyed viseletében és színeiben pompáznak. A reneszánsz hagyományokat modern koreográfiával ötvözik, bemutatójuk látványos, melyet harsona- és dobszó kísér. A IV. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztiválon résztvevő csoportok közös flashmobbal is készültek erre a napra, több mint százan táncoltak egyszerre a Szent István téren.
A színpadi produkciók sorát a Palya Bea Trió (Orbán György nagybőgős és Lisztes Jenő cimbalmos) koncertje nyitotta. Az Artisjus-díjas előadó elismert énekes, dalszerző és író. Magyar, cigány, illetve bolgár népzenén nevelkedett. Főként saját szerzeményeit énekli, amelyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Berettyóújfalui fellépésén a Hazatalálok és az Adieu les complexes albumokról hangzottak el dalok, emellett sok volt az improvizáció is.
A hármas koncertjét követően igazi folk kavalkádot láthatott a közönség, a nemzetközi néptáncfesztivál csoportjai léptek színpadra. A sort a 2009-ben alakult Bajnóca Néptánc Egyesület nyitotta, amely több csoportra tagolódik. Az együttes célja, hogy bemutassa és népszerűsítse hazánk, valamint a Kárpát-medence gazdag népi kultúráját, táncait. A Bajnócásokat a Flaska Banda kísérte.
A „Kyiv-Polit” néptánccsoport egy 2017-ben Ukrajnában újraalakult együttes, amely ukrán hagyományon alapuló néptáncot, valamint jellegzetes, helyi népviseleteket mutat be. A jelenleg több mint ötven amatőr tagot számláló csoport repertoárja közel harminc táncból áll.
Az Udruga Zdenčina 1562 egyesületet 2011-ben hozták létre a népi örökség és gazdag népviseletek megőrzésének céljából. A horvátországi Klinca Sela település hagyományait mutatják be, valamint Pokuplja és Posavina régiók népdalait, néptáncait.
A Ballet Szenegál szenegáli, illetve guinai táncosokból és zenészekből áll, a társulatból többen gyermekkoruk óta muzsikálnak. A csoport egyedülálló, hiszen több olyan programot, nyugat-afrikai népcsoport koreográfiáját mutatják be, amit a világon csak nagyon kevesen. A produkciók során rendkívül látványos öltözetekben számos hangszert szólaltatnak meg.
Az Észak-Ciprusról érkezett Degirmelik Kulturális és Művészeti Egyesület néptáncegyüttesét 1985-ben alapították. Céljuk, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a néptánc hagyományok megőrzésére, továbbadására, ezzel próbálva megvédeni és felvértezni őket a modern kor kihívásaira.
A csoportok előadása után a fesztiváldíj mellett több különdíjat is átadtak. A háromtagú zsűri különdíját a Bajnóca Néptánc Egyesület, a közönségdíjat Horvátország, Berettyóújfalu Város különdíját Ukrajna, a szervezők különdíját Szenegál együttese vehette át. A negyedik alkalommal megrendezett néptáncfesztivált az észak-ciprusi egyesület nyerte meg.
A folytatásban az eMeRTon-díjas énekes, Bereczki Zoltán másfél órán keresztül szórakoztatta a közönséget. A zenei producer és színész saját dalai mellett olyan számokat adott elő, melyek – valamilyen módon – kötődnek hozzá. Az augusztus 19-i napot ezúttal is tűzijáték zárta.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap