Átvették kulcsaikat az első „fecskék”

Elkészültek, és már be is költözhetnek azokba a lakásokba, melyeket az „Esély otthon” pályázat keretében 100 millió forintból újítottak fel a hiányszakmákban dolgozó, a városban letelepedni szándékozó fiataloknak Berettyóújfaluban.

A 11 lakás mellett további 100 millió forintra pályázhattak a hiányszakmákban tanulók és dolgozók.A költözésre kész, összkomfortos, bútorozott lakások méretei változóak. A legkisebb 43, a legnagyobb 90 négyzetméteres.

Az első „fecskék” között vannak ápolók, építőiparban dolgozók, mentősként tevékenykedők, családos és egyedülálló fiatalok is. A nyertes pályázóknak csupán a rezsi költségeit kell állniuk, bérleti díjat azonban nem kell fizetniük. A lakásokban rejlő lehetőségek a város és a fiatalok számára is kedvezőek. A város is profitál az előnyökből, hiszen a hiányszakmákban dolgozók várhatóan Berettyóújfaluban telepednek majd le és alapítanak családot. Az ösztöndíj program eredményeképpen öt fiatal részesül hat hónapig 30 ezer forint tanulmányi ösztöndíjban. A munkavállalást ösztönző programban 26 nyertes pályázó volt, ők egy évig havi 45 ezer forint támogatást kapnak. A város célja a fiatalok helyben maradását ösztönző projekttel az, hogy a letelepedni szándékozók a várost valóban otthonuknak érezzék, családjukkal Berettyóújfaluban képzeljék el jövőjüket, és helyben vállaljanak munkát. Az ünnepélyes alkalmon Muraközi István polgármester mutatta be a projekt főbb elemeit, köszöntőjében pedig úgy fogalmazott: „ahogy jelképesen a fa is gyökeret ereszt, reméljük, ez a két év elég lesz arra, hogy a jelképes gyökerek talajra találjanak Berettyóújfaluban.” Dr. Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője elmondta, Berettyóújfalu az elmúlt időszakban rekord számú pályázaton szerepelt sikeresen. A projektek mindegyike a városban élők érdekeit szolgálják, a helyben maradást elősegítő program pedig ösztönzi a fiatalokat arra, hogy jövőjük tervezésekor Berettyóújfalu szerepeljen első helyen. Ehhez járul hozzá a mostani pályázat is, amely segítséget nyújthat a pályakezdőknek. A sikeres pályázókat az ünnepélyes átadáson köszöntötték, az ösztöndíjasok emléklapokat, a beköltözők pedig lakásuk kulcsait kapták meg Dr. Vitányi István országgyűlési képviselőtől, Muraközi István polgármestertől és Bónácz János alpolgármestertől. A fiatalok szerződésük megkötését követően július első hetében be is költözhetnek lakásaikba.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap