„Érzetek képe” – Csathó Töhötöm kiállítása

Kocsis Csaba ének és gitárjátékával vette kezdetét a magyar kultúra ünnepe programsorozat részeként megrendezett „Érzetek képe” címet viselő tárlat a Mozi Galériában. A kiállítóterem falain Csathó Töhötöm, a Tibor Ernő Galéria tagjának alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A január 21-ei tárlatot Gavrucza Tibor nyitotta meg. A Tibor Ernő Galéria művészeti vezetője elmondta: a kiállító Csathó Töhötöm elvont, absztrakt, nonfiguratív festészetet művel. Emellett szólt a Nagyváradon működő galériáról is. – A Tibor Ernő Galéria 1990-ben született, amikor néhány lelkes ember úgy gondolta, keres az alkotásoknak, kiállításoknak egy helyet, és ezt a nagyváradi Kanonok sor pincéjében találták meg. A csoport 25-28 tagból áll. Mint galéria – a magyar kultúra napjához kapcsolódóan – a Mozi Galériában, illetve a Nadányi Zoltán Művelődési Házban rendeztünk már tárlatokat. Ezúttal Csathó Töhötöm csodálatos munkáiban gyönyörködhetünk – mondta Gavrucza Tibor, aki véleményét is megosztotta a kiállítóról. – Amit Töhötöm csinál, egyfajta többlet. Mint lelkész azt mondom, az absztrakt festő közelebb van az Úristenhez, mint teremtő, mert új formát, színt, harmóniát teremt, ahogy azt Töhötöm is teszi. Nagyon szeretem ezeket az alkotásokat, és nagyra becsülöm őket.

A székelyudvarhelyi születésű Csathó Töhötömnek ez a második egyéni kiállítása városunkban. – Az összes kép egy elvont, nonfiguratív alkotás. Maga a technika, amivel készülnek, akrilfesték vászonra spaklival, vagyis festőkéssel. Többnyire zenehallgatás mellett festek, és a zene által keltett érzésekre próbálok figyelni. Annak a lüktetését, ritmusát megfogalmazni, visszaadni színekben, formákban, foltok és vonalak egymással való viaskodásában. Akik megnézik a munkáimat, az érzéseiket próbálják meg kinyitni, és azokra engedni, hogy hasson a kép. Egy teljes önmegvalósulás az, amikor az ember a hétköznap gondjaiból, bajaiból kikapcsol, csak arra koncentrál, hogy előtte van egy vászon, kezében a festék, valamint a kés, és teljesen a lélekből próbál meg alkotni – mondta a nagyváradi festőművész.

Csathó Töhötöm „Érzetek képe” című tárlata február 15-ig várja a látogatókat a Mozi Galériában.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap