Negyed évszázad a bihari népművészetért

25 évvel ezelőtt, 1993. október 14-én alakult a Bihari Népművészeti Egyesület. Az akkor még 22 fővel működő kör ma már 187 taggal büszkélkedhet. Az október 8-án megnyílt „Szülőföldünk Biharország” című tárlat idén már bejárta a Hagyományok Házát Budapesten és a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben is bemutatkozott.

 

A jubileumi kiállítás most „hazatért”, 64 kiállító, 27 népi mesterség színe-javát gyűjtötték egy csokorba és mutatják be a berettyóújfalui Bihar Vármegye Képgalériában. A készítők nagy örömmel hozták haza Biharország fővárosába alkotásaikat, szívesen mutatják be az egyesület tevékenységének keresztmetszetét. Az egyesület szinte minden népi mesterséget képvisel, többek között fafaragók, kovácsok, tűzzománc- és népi ékszerkészítők, vesszőfonók, bőrművesek, hímzők, nemezelők, mézeskalácsosok, szűrrátét-készítők tevékenykednek a népi mesterek közösségében. A tagok a megalakulás óta tudatosan törekedtek arra, hogy Bihar hagyományait felkutassák, a mesterségeket átörökítsék a fiatalabb generációnak, megőrizve Bihar szellemi-tárgyi kultúráját, kézműves hagyományait. Céljuk olyan közösséget alkotni, amelyben az egyesület tagjai jól érzik magukat, ahol az alkotókedv élteti az alkotómunkát, az értékek őrzését, tovább éltetését.

A tudás átadás az egyesület egyik legfőbb célkitűzése, erre a székhelyükön működő Alkotóház 1994 óta áll rendelkezésükre és nagy kihasználtsággal, aktívan működik. Mi sem bizonyítja jobban munkájuk eredményességét, mint a 25 éves jubileum és a mesterek produktumainak zsűrizett termékei. A tagok között a népművészet mesterei, népművészet ifjú mesterei, Gránátalma-díjas kézművesek és népi iparművészek is szép számmal vannak. 2018-ban 75-80 aktív alkotót számlál az egyesület, 32 településről, köztük sok fiatal tehetséget, akik szüleik példáját követve váltak tevékeny kézművesekké. Az elkészült népi alkotások nemcsak díszek, hanem használati eszközök is, olykor modern, innovatív dizájnt követve, népies alapokkal kombinálva. Az egyesület a térségben és országosan is nagy jelentőséggel bír. 1994 óta részt vesznek a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban, a kézművesség legnagyobb seregszemléjén, képviselve a Bihari térség tárgyalkotó népművészetét a tájegységre jellemző viseletben, installációval.

2003 óta pedig országos szűrrátét-készítő, szűcshímzés és nemezpályázatot, konferenciát is szerveznek, melynek célja átörökíteni a szűrdíszítményeket viseleteken, lakástextílián és egyéb használati tárgyakon. „Ha sikerül a népi motívumokat és technikákat a mai viseleteken, használati tárgyakon alkalmazni, ha a fiatalok kedvet kapnak ehhez az alkotó munkához nagy lépést tettünk a hagyományaink átörökítéséhez, éltetéséhez”- fogalmazott Török Istvánné elnök a jubileumi kiállításon, hozzátéve: a gyerekek alkotótáborokban sajátítják el a kismesterségek fogásait. A tárlat megnyitóján Bulcsu László a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke szólt a közösség tartalmi értékeiről. Úgy fogalmazott: „az új mintát a régi szövetre kell varrni”. Az alelnök példaértékűnek nevezte az egyesület hagyomány- átörökítő munkáját. A Kézműves Alapítvány kuratóriuma a jubileumi megnyitón elismerő oklevéllel díjazta a Bihari Népművészeti Egyesületet. V. Szathmári Ibolya etnográfus arról szólt, a 25 éves fennállás alatt a feladat egyben szolgálat is volt, mely rendkívül agilis vezetőkkel, csoportmunkában, önzetlenül érte el a mai, családias légkört. „Minőséget és dicsőséget jelent az egyesület tagjának lenni”- zárta gondolatait V. Szathmári Ibolya. A megnyitót a Tilinkó Népdalkör előadása, Balogh Alíz hegedűjátéka valamint Lajtos Anna zongoraműsora tette teljessé. A kiállítást Kolozsvári-Donkó Rebeka és Magyar Zita rendezte.

 

Ünnepi Közgyűlés tisztségátadással

 

Október 13-án ünnepi közgyűléssel foglalták keretbe a jubileumot, hiszen az esten Török Istvánné elnök összefoglalta az egyesület 25 éves tevékenységét, eredményeit majd átadta elnöki tisztségét Kolozsvári Istvánnak, aki október 14-től látja el ezt a feladatot. Érdekes tény és egyben párhuzamosság, hogy a most leköszönő elnök 37 évesen került az egyesület élére, a jelenlegi elnök pedig ugyancsak ennyi idős éppen. A régi és az új vezetőség az ünnepi alkalmon köszönte meg az alapító tagok kezdeményező munkáját egy Rácz Erika ötvös, a Népművészet Ifjú Mestere által készített madárkával, mely a fészekrakás egyik jelképe.  A jubiláló egyesületet a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke, Pál Miklósné, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője Kékedi László, a Hagyományok Háza főigazgató – helyettese Tóth János, Bulcsú László a Hajdú-Bihar Megyei közgyűlés alelnöke, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Bónácz János Berettyóújfalu alpolgármestere is köszöntötte. Az este remek hangulatát a Bajnóca Néptánc Egyesület táncosai, a Sárkányhúzó zenekar játéka és a Komádi Színjátszó Kompánia előadása adták.

 

KHSz.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap