Tájak-Házak-Ízek Fesztivál

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg szeptember 15-én a Tájak-Házak-Ízek Fesztivált. Az egész napos eseménynek a Morotva liget adott otthont, ahol a szervezők minden korosztály számára biztosítottak programot a kikapcsolódásra és szórakozásra.

Többek között főzőverseny, gyerekműsor, óriáspalacsinta-sütés, valamint zenei produkciók várták az érdeklődőket.

Első alkalommal szerveztük meg a Tájak-Házak-Ízek Fesztivált - ismertette a részleteket Lisztes Éva. - Terveinkben az szerepel, hogy 2018-tól évente, ősszel a Morotva ligetben szeretnénk folyamatosan megtartani ezt a rendezvényt. Tájak azért, mert nem csak Magyarország, hanem a határ túloldala is megmutatkozik. Házak az épített örökséghez kapcsolódóan. Az ízeket illetően pedig főzőversenyt szerveztünk, ami első alkalommal nagyon jól sikerült, összesen 35 csapat nevezett határon belülről és azon túlról is – mondta a Nadányi Zoltán Művelődési Ház vezetője.

A főzőversenyre nevezett csapatok között akadtak olyanok, akik több ételt is készítettek, így a döntésnél nem volt könnyű dolga a négytagú zsűrinek. Opóczky Istvánt, a zsűri elnökét arról kérdeztük, milyen szempontok alapján értékelték az elkészült ételeket. – Az első szempont a megjelenés (csapatok és sátrak kinézete, fel vannak-e öltözve elegáns, egyforma ruhába, van-e díszasztal a sátraknál). Második az étel neve, kinézete, tálalása, állaga, illetve hogy valóban az az étel készült-e, amire a vendég gondolt, mivel az ember először mindig a szemével eszik. Ezt követte az íz – mondta el az életműdíjas mesterszakács. A főzőverseny eredményhirdetésén mind a 35 résztvevő csapat dísztányért és emléklapot kapott, a zsűri különdíjakat is osztott ki, az első három helyezett értékes ajándékokban részesült. A harmadik helyen Gáborján község önkormányzata, a másodikon Mezősas község önkormányzata végzett, az elsőnek járó díjat a háromtagú mezőpeterdi csapat vihette haza. A nyertes társaság tagjai évek óta főznek együtt, több versenyt is megjártak már közösen.

A délelőtt folyamán néptáncosok lepték el a színpadot. A 2009-ben alakult és 2013 óta bejegyzett egyesületként működő Bajnóca Néptánc Egyesület mindegyik – Kökörcsin, Boróka, Cserbóka és Bihar – csoportja fellépett a fesztiválon. Őket a több magas rangú kitüntetésben részesült Holló együttes követte. A szekszárdi zenekar harminc év alatt tizenkét gyerekeknek és felnőtteknek szóló albumot jelentetett meg. A Morotva ligetbe Vásárfia című gyermekműsorukkal érkeztek. A jó ebédhez örökzöld slágerek és nóták szóltak Karcagi Nagy Zoltán és testvére, Andy előadásában.

A folytatásban a Fiatal ÉnekeseK (Kiss Alexandra, Ujvári Orsolya) és Gyányi István műsora következett, akik közel két éve énekelnek együtt. A fesztiválra retro és mai pop slágerekből álló repertoárjukat hozták el, amelyben néhány swing dal is felcsendült. A Körömvirág együttes négy éve létezik. Fontos törekvésüknek tartják, hogy a zene által ők is hozzátegyenek egy jelentős szeletet a hagyományok ápolásához, őrzéséhez. A Hollóének Hungarica középkori zenékkel érkezett a fesztiválra. Az együttes az eredeti középkori dallamok mellett modern átdolgozásokat is előad nép- és világzenei stílusban. Fellépéseiken fúvós, húros, valamint ütős hangszereiken muzsikálnak. A tiszapéterfalvi Kokas Banda 2006 szeptemberében alakult népzenei örökségünk és népdalkincsünk megőrzése, népszerűsítése, továbbadása céljából.

A nap során kísérőprogramként Kádár Ferkó fotószínháza, népi játszótér, kézműves vásár, óriás virágoskert, a helyi szakképző intézmények, a Bodorka NépmesePont játszóháza, illetve óriáspalacsinta-sütés várta az érdeklődőket. A palacsinták – amiket különleges módon fordítottak meg – két méter átmérőjű sütőn készültek. 5 kg liszt, 40 db tojás, 1 kg cukor, 5 liter tej és az 5 liter ásványvízből készült édességből hetven személy ehetett. A töltelékhez 1 kg kakaóra és 5 üveg lekvárra volt szükség.

Az esti produkciók sorát Molnár György és koncertzenekara nyitotta. Sztárvendégük a Tájak-Házak-Ízek Fesztiválon Nádas György színész volt. Sasvári Sándor énekes, színművész egy különleges lovas műsorral érkezett. A napot Pély Barna, a United együttes énekes-gitárosának szólókoncertje zárta.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap