Emléktáblával adóztak a bajtársak előtt

Emlékezni érkeztek szeptember 28-án a berettyóújfalui Bihari Gyermekotthoni Központ épületéhez az egykori bajtársakra, a tiszti iskola vegyes-ezredére, a hajózó és műszaki állományra, az 1950-es évek fiatal repülőgép vezetőire

„A tábla emlékeztesse a jelen és utókort arra, hogy e repülőtereken gyakorlatoztak azok a bátor és ifjú pilóták, kik ma már nyolcvanas-kilencvenes éveikben járnak, akik hűséggel szolgálták a hazát, valamint azokra a bajtársakra, akik már az égi kötelékben róják örök, véget nem érő őrjáratukat” – tisztelgett Lovas Károly nyugállományú ezredes, a Kablay Lajos Repülő Bajtársi Egyesület elnöke a Kilián György Repülő Hajózó Tiszti Iskola vegyes-ezrede berettyóújfalui emléktáblájának avatóünnepségén.

Emlékezni érkeztek szeptember 28-án a berettyóújfalui Bihari Gyermekotthoni Központ épületéhez az egykori bajtársakra, a tiszti iskola vegyes-ezredére, a hajózó és műszaki állományra, az 1950-es évek fiatal repülőgép vezetőire, akik Berettyóújfalu és Földes határában lévő reptereken kezdték meg repülőgép-vezető pályafutásukat. Az emléktábla avató ünnepségen Lovas Károly emlékeztetett, 1952-ben alakult a vegyes-ezred Szolnokon, mely csata és bombázó repülőgép-vezetőket képzett. A vegyes repülő-ezred 1953. november 10-én Berettyóújfaluba települt, az Esze Tamás laktanyába. A repülő-század pedig Földesre, barakkokba. A repülőkiképzések 2,5 évig működtek a reptereken. Az egykori pilótáknak a berettyóújfalui és földesi repterek jelentették az otthont, a munkahelyet, pályafutásuk kezdetének kiindulópontját. E repterek mindegyike jelentős hatást gyakorolt a fejlődésben lévő légierőre, és korszerű tudással rendelkező csata és bombázó repülőgép-vezetőket bocsátott a csapatok részére, valamint Berettyóújfalu gazdaságára is hatást gyakorolt oly módon, hogy munkát és megélhetést biztosított a település polgárainak. Közös kulturális rendezvényeket szerveztek, számos házasság is köttetett, mely elmélyítette a hadsereg és polgárok közti kapcsolatot. Ám 1955-re a repülőtechnika olyan rohamos fejlődési tendenciát mutatott, hogy az itt alkalmazott gépek ideje lejárt és nem lett szükség az itt folyó képzésekre. A berettyóújfalui vegyes-ezredet 1955. május 1-jén végleg megszüntették. A honvédségi történelmi helyszínen a korszak élő tanúja, a 87 éves Kálmánchelyi László nyugállományú alezredes, a vegyes repülő-ezred csatarepülő-századosa is részt vett az emléktábla avatón (a vele készült interjú megtekinthető a Berettyó Televízió műsorában). A Debrecenben született repülőgép vezető-oktató a városban teljesítette katonai pályafutásának két évét. Az emléktáblát Muraközi István és Lovas Károly leplezte le, majd a Magyar Légierő indulójának dallamaira koszorúkat helyeztek el a táblánál.

KHSz.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap