89. Ünnepi Könyvhét

Sándor Zeréndné és Koszorús Edit zongorajátéka, valamint Kovács Adél versszavalata nyitotta a 89. Ünnepi Könyvhetet városunkban. A könyvfesztivál hazánk egyedülálló kulturális rendezvénysorozata.

A Sinka István Városi Könyvtárban június 4-én megrendezett író-olvasó találkozón Muraközi István köszöntötte a jelenlévőket.

Berettyóújfalu polgármestere elmondta, a könyvhét egy remek alkalom arra, hogy a kiadók, terjesztők be tudják mutatni köteteiket a közönségnek. Az író-olvasó találkozón Uri Dénes Mihály kritikus Gerlóczy Márton íróval beszélgetett. A Budapesten élő szerző amellett, miért döntött az írás mellett, arról is beszélt, milyen jelentősége van az ünnepi könyvhétnek. – Felhívjuk a figyelmet az olvasás és az irodalom fontosságára. Az íráson kívül nem értettem máshoz, első könyvem pontosan 15 éve jelent meg. Ezen az alkalmon a tavaly ősszel megjelent Altató című családregényemet mutattuk be, ami elsősorban a saját anyai ágam – nagymama, déd- és ükanya – asszonyairól szól – mondta el Gerlóczy Márton, aki új kötetén dolgozva beleveti magát az apai ág felkutatásába. A beszélgetés végén Uri Dénes Mihály négy kérdést tett fel a közönségnek, a leggyorsabban válaszolók ajándékban részesültek.

Az Ünnepi Könyvhéthez 17 éve kapcsolódnak a Gyermekkönyvnapok. Ennek kapcsán június 5-én Kiss Attila író érkezett a városi könyvtárba. A Csömörön élő szerző tíz éve már járt Berettyóújfaluban, előadásának témája mellett arról is kérdeztük, miért fontos a mai világban, hogy a gyerekek olvassanak. – Lehetséges, hogy sok információ fent van az interneten, de azért még nincs fent minden. Tudás és talán érzések, amik le vannak írva a könyvekben, ezek még mindig csak innen sajátíthatóak el. Nem árt, ha az ember sok szituációt már a művekből megismer – nyilatkozta Kiss Attila, aki 16 évvel ezelőtt kezdett el írni. A szerző Altináj című könyvével kapcsolatban érkezett az író-olvasó találkozóra, egy egy órás amatőr némafilmet hozott el a gyerekeknek, amely őseink életét vázolja fel a születéstől a halálig. A vetítés közben saját szerzeményeire utalt, amik ezzel a témával függnek össze. Az előadás végén pedig a magával hozott lovas- és íjászfelszereléseket mutatta be a kisebbeknek.

Az író-olvasó találkozók zárásaként néhány szerencsés Gerlóczy Márton: Altató és Kiss Attila: Altináj című köteteivel gazdagodott. Mindkét rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma támogatta.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap