Megnyílt a Bodorka NépmesePont

Megnyitotta kapuit a Bodorka NépmesePont városunkban. Az európai uniós forrásból megvalósuló pályázati program keretében létrejött intézmény ünnepélyes megnyitójára június 22-én került sor.

 A megjelenteket elsőként Bónácz János köszöntötte, aki a város üde színfoltjának nevezte a Bodorka NépmesePontot, ami a régmúltat idézi fel az ide látogatókban. Berettyóújfalu alpolgármestere szerint a település életében nagy szerepet fog betölteni az intézmény. Az országos 14-ből Hajdú-Bihar megyében két településen – Berettyóújfalu mellett Debrecenben – alakul népmesepont – mondta el Kolozsvári István. Az intézmény szakmai vezetője hozzátette: a hazai népmesekincsre alapozva egy szerteágazó, mind közművelődési, mind pedagógiai módszereket alkalmazó programot tudnak megvalósítani a városban. – Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programnak találtuk meg a felhívását, ami népmesepontok létrehozását célozta meg. Nagyon fontos, hogy az élő szavas mesemondás, az eredeti mesék, történetek, legendák, mondák, akár balladák és más népköltemények gyűjtése, valamint hasznosítása a pedagógiai munkában, illetve a közművelődésben felszínre kerüljön. Első körben két népmesetábor avatja fel az épületet. A népmesepont célközönsége elsősorban a gyerekek, közülük is az óvodások és az alsó tagozatos általános iskolások, de a különböző programokban minden korosztályt igyekszünk megszólítani – nyilatkozta Kolozsvári István.

Az intézményt Kolozsvári-Donkó Rebeka és Rácz Anikó vezetők mutatták be. – A Bodorka NépmesePontnak két nagyobb egysége van, amit a pályázat előírt nekünk. Egyik egy mesei tér, másik egy foglalkoztató helyiség, amit mi úgy írtunk ki, hogy játszó-tér. Előbbi lényege, hogy olyan elemeket jelenítünk meg a függönyökön, tárgyakon, amik a népmesék világát idézik. Itt minden átrendezhető, kicserélhető annak megfelelően, éppen mit szeretnénk megjeleníteni. A játszó-téren helyet kapott egy mini színpad, asztalok, székek, ahol a gyerekekkel a kézműves foglalkozásokat tartjuk majd, a drámapedagógiai és különböző mesefeldolgozásokat játsszuk majd el. A berendezési tárgyak több ember keze munkáját dicsérik. Segítségünkre voltak a Bihari Népművészeti Egyesület alkotói fa- és textilmunkákkal, batikolt kiegészítőkkel – mondták el. Szeptembertől pedig iskolás gyermekeknek – kiajánlás és egyeztetés alapján – szakköri foglalkozásokat fognak tartani.

A pályázat keretein belül három évig tart a megvalósítás és még ugyanennyi a fenntartási idő. A Bodorka NépmesePont vezetői szeretnék, ha nem csak ezt a hat évet töltenék a Bihari Múzeum egykori épületében, hanem egy fenntarthatóvá tett és hosszú távon működő, új, közösségi színtér lenne az intézmény a város életében. A megnyitót Nagy Zsombor mesemondása és Balog Aliz éneke tette teljessé. Az ünnepélyes átadás után az első csoport már birtokba is vette a Bodorka NépmesePontot. A kisebbeket kézműves foglalkozás várta a játszó-téren.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap