Költészet napja Zalán Tiborral

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én ünneplik hazánkban. Berettyóújfaluban a Nadányi-emléktábla koszorúzásával vette kezdetét a költészet napja alkalmából szervezett ünnepség.

Városunk idei vendége Zalán Tibor, József Attila-díjas költő volt, a zenei aláfestést a Körömvirág együttes szolgáltatta.

A Magyarország Babérkoszorúja díjas íróval Kocsis Csaba beszélgetett. Az érdeklődők megismerkedhettek Zalán Tibor gyermekkorával, főbb műveivel. Szó esett a Dünnyögés, félhangokra című verseskötetről, az öt regényből álló Papírvárosról és a hatalmas botrányt kavaró esszéről, az Arctalan nemzedékről is. A népies szürrealizmust, majd avantgárd irányzatot követő író szerint a költészet napja egyre meghatározóbb, sokat számító alkalommá válik napjainkban. – Sokáig azt gondoltam, nem fontos ez a nap, most azonban úgy érzem, egyre inkább fontossá válik. A társadalom manapság annyira szétzilálódik, annyira a média és a pénz hatása alá kerül, hogy az esztétikai értékek jelentősen degradálódtak a népesség megítélésében. Egy ilyen költészet napja – mint volt a berettyóújfalui is – rá kell döbbentsen nagyon sok embert arra, hogy létezik más érték is, mint az anyagi érték. Ha öt, ha száz embert megmozdít – én remélem, jóval többet is – egy ilyen rendezvénynap, akkor az nagyon sokat jelenthet a magyar költészet megmaradása érdekében. Létezik hazai poézis, ami nem is rossz, ezt tudomásul kell venni és támogatni kellene. Ez lenne a legfontosabb, ami egy ilyen napnak a hozadéka lehet – mondta el Zalán Tibor.

A költészet napi esemény zárásaként a József Attila-díjas költő egyik saját szerzeményét, A költő mackónadrágban és nyakkendőben félköltő című versét olvasta fel.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap