Méltó ünnep az ötven éves évfordulón

Méltóképpen ünnepelte Berettyóújfalu az Ifjúsági Fúvószenekar fennállásának 50. évfordulóját november 11-én a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban. Egy igazi fúvós fesztiválon öt zenekar, teltházas közönség előtt játszott a „Nagy találkozón”.

A jubileumi eseményre sokan tértek vissza Berettyóújfaluba, egykori zenészek, zenekari tagok, ismerősök és barátok. A Fúvószenekarért Alapítvány elnöke köszöntőjében a zenekar múltjáról szólva azt mondta, az eltelt 50 év alatt a zenekar számos helyre elvitte Berettyóújfalu hírét. Gyula Ferencné elmondta, hogy 2017 februárjától formálódik a program, közel 1500 e-mail és sok telefonálás, személyes megkeresés eredményeként 322 volt zenekari tagot tudtak elérni. Élnek egykori zenekari tagok Kanadában, Ausztráliában és Amerikában is. Beszédében úgy fogalmazott, hogy a múlt életünk legfontosabb része, melyben benne van minden, amit átéltünk, ami boldoggá tesz, de minden szomorúság is, amiből tanulni lehet. Ennek a fél évszázadot megélt amatőr zenei együttes minden valaha volt tagjának jár a tisztelet és az elismerés, mert általuk is híres lett e kis Bihari föld, miattuk tanulták meg Berettyóújfalu nevét kimondani Barcelonától Malmőig, Moszkvától Nagyváradig – tette hozzá az elnök.

A város sokat köszönhet annak a több száz zenekari tagnak, vezetőnek, amelyre méltán lehetünk büszkék - kezdte gondolatait Muraközi István. A polgármester úgy fogalmazott, a zenekarnak szoros a kötődése a városhoz. Elmondta, hogy egy városnak nagyon büszkének kell lenni egy ilyen együttesre, amely egy olyan brand-et épített ki ebben az ötven évben, amellyel valóban nem csak az országhatáron belül, hanem az ország határon kívül is öregbítette városunk hírnevét. A városvezető azzal folytatta, hogy mindazok, akik megfordultak az ifjúsági fúvószenekarban, olyan közösségi élménnyel is gazdagodtak, amely elkísérte őket az életük során. – Ez az 50 év arra kötelez minket, hogy az elkövetkezendő 50 év is ilyen legyen – zárta gondolatait Muraközi István.

A Magyar Fúvószenekari Szövetség tiszteletbeli elnöke is köszöntötte az 50 éves zenekart. Dohos László Liszt-, és Egressy Béni-díjas katonakarmester 1985-ben ismerte meg az itt folyó zenei munkát, és azóta is figyelemmel kíséri. Elismerően szólt Szilágyi Péter munkájáról és az itt folyó zenei életről. Kiemelte: amit ez a zenekar elért, az példaértékű az egész országban. A 120 tagszervezettel rendelkező Magyar Fúvószenekari és Mazsorett Szövetség elnöke is méltatta a zenekart. Szabó Ferenc beszédében az utánpótlás kapcsán a közösség nevelő szerepét emelte ki. Ők azok ugyanis, akik továbbviszik azt a tradíciót és azt a hagyományt, amit ötven évvel ezelőtt olyan nevek és olyan nagyságok alapoztak meg, akikre méltán lehetnek büszkék. Az elnök a szövetség nevében egy emléklapot is átadott a zenekar vezetőjének, Hegedűs Imrének. A köszöntőket követően kezdődött a több mint két órás gálaműsor, az öt zenekar ünnepi játéka. A négy vendégzenekar után a hazai ifjúsági együttes volt hallható. Egy különleges zenei élménnyel ért véget a gála, az öt zenekar több száz zenésze egyszerre játszott, kiérdemelve a teltházas sportcsarnok közönségének vastapsát.

 

Résztvevő zenekarok: a Bekton Ifjúsági Fúvószenekar (Balmazújváros) Bekker Gyula, a Hajdúböszörményi Fúvószenekar Tanyi Zoltán, a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekar Sárvári József, a Derecskei Fúvószenekar Fazekas Árpád és a Berettyóújfalui Ifjúsági Fúvószenekar Hegedűs Imre vezényletével.

 

 

K.Zs.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap