Berettyóújfaluban a megye első vállalkozói inkubátorháza

Az induló, valamint a már működő, de tőkeszegény vállalkozásokat segíti a március 10-én átadott Nyíri István Vállalkozók Háza. A József Attila utcai, közel 500 m2-es inkubátorház összköltsége 250 millió Ft volt, melyből több mint 191 millió Ft uniós támogatás.

A TOP-os pályázat lehetővé tette az eszközbeszerzést, illetve az inkubációs tevékenységhez is hozzájárul. A háromszintes, akadálymentesített intézmény a betelepülő vállalkozók számára kínál olyan irodákat, melyekhez közösségi tér, teakonyha, valamint szociális blokkok tartoznak. Az épület udvarán nyolc parkoló található, melyek közül egy akadálymentes.

Az ünnepélyes átadót zenés műsor nyitotta, a Bajnóca Néptánc Egyesület furtai táncot adott elő.

A nagy jelentőségű alkalom résztvevőit Dr. Vitányi István köszöntötte, aki úgy fogalmazott, az elmúlt években megépített infrastruktúrák és az inkubátorház révén minden feltétel adottá vált a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Az országgyűlési képviselő kiemelte, az új vagy gyengébb lábakon álló vállalkozásokat segítő intézmény a legjobbkor épült meg. Mint mondta, a kormány szándéka a keleti országrész fejlesztése, mely által a Bihari térségben is beruházások valósulhatnak meg a jövőben. Az országgyűlési képviselő azt is hangsúlyozta, egyre több kis- és középvállalkozás szeretne a városba betelepülni, aminek rengeteg előnye van a településre nézve: többek között nő a helyi munkaerő, az ide érkező vállalkozók helyben fizetik az iparűzési adót, ami Berettyóújfalu további fejlődését segíti.

Pajna Zoltán köszöntőjében a gazdasági és a térségi fejlesztésekre tért ki. Ahogyan fogalmazott, a rövid távú területfejlesztési koncepciók egyik kiemelt területe Berettyóújfalu és vonzáskörzete. A Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta továbbá, Magyarországnak a következő 10 évben 500 ezer új munkavállaló bevonására van szüksége, melynek egy részét a munkaerő-tartalékból várják. Az ország célja továbbá a Romániába való kivándorlás megakadályozása, illetve a lehetőségek biztosítása azoknak a határon túli magyaroknak, akik az anyaországban vállalnának munkát. Mint mondta, ehhez járulhat hozzá az inkubátorház, mely – az újszülötteket támogató inkubátorokhoz hasonlóan – támaszt nyújt azoknak a vállalkozásoknak, melyek nemrég kezdték el tevékenységüket, vagy egyelőre nem állnak biztos lábakon.

„Egy úttörő vállalkozásba kezdett Berettyóújfalu néhány éve, amikor lehetőséget kapott, hogy a megyében elsőként és egyedüliként inkubátorházat építsen” – emelte ki Muraközi István, aki azt is elmondta, az épület Nyíri István nevét viseli, aki a 19. században kiemelkedett a vállalkozók körében, tevékenységével a közjót szolgálta, a város mecénása volt. Köszöntőjében hangsúlyozta, a vállalkozók háza támogatja a település gazdaságának fejlesztését, mely által nem csak az új, vagy kevés tőkével rendelkező vállalkozásokat, de az itt élőket is segíti. A polgármester elmondta, az épület az irodahelyiségek mellett a közösségi, jelentős szolgáltatások – mint például fénymásolás, szkennelés, porta- és biztonsági szolgálat, parkoló, valamint oktatások, üzleti tárgyalásokhoz szükséges helyiségek – révén olyan innovatív megoldásokat kínál, amelyekre eddig nem volt példa a városban, és amelyek vonzók lehetnek a helyi, vagy a betelepülő vállalkozók számára. A polgármester hozzátette, az inkubátorházba főként szolgáltatást kínáló, három évnél nem régebbi vállalkozások jelentkezését várják. Számukra a kedvező lehetőségek mellett 1200 Ft/m2-es helyiségbérleti díjat (mely a rezsit nem tartalmazza) kínál Berettyóújfalu Város Önkormányzata.

A köszöntőket követően a város új intézményét Rákóczi Jenő római katolikus plébános, illetve Majláth József református lelkipásztor áldotta meg.

Az ünnepélyes átadót követő héten az épületben máris megnyitotta üzletét az első szerződéssel rendelkező vállalkozó, Bukáné Biró Zita, aki a kedvező költségek és elhelyezkedés miatt vélte jó lehetőségnek az inkubátorházat. A Magic Szépségszalon ügyvezetője Zámbori Péterrel, a Herpály-Team Kft. ügyvezető-igazgatójával együttműködve, a helyi értékeket kihasználva egy innovációval készül vendégei számára. Egy olyan kozmetikum csomagot alkot meg, amely a termálvízből kinyert ásványi anyagok felhasználásával készül.

Az átadókor egy másik szerződés előkészítése is zajlott, továbbá négy helyiség áll még szabadon az innovatív ötlettel rendelkező vállalkozások előtt.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap