Szoborkoszorúzás, emlékfák és a népliget avatója a város napján

Május 23-án Báthory Gábor szobrának koszorúzását követően az 1848-as, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére Nemes Sándor famíves által készített új emlékfákat leplezték le. Az ünnepségen a megújult Népligetet is átadták.

 

Az átadó ünnepségen Pajna Zoltán a Hajdú_Bihar Megyei Közgyűlés elnöke úgy szólt, az életfák jelképezik, milyen nehézségek, örömök, kihívások érték a magyarságot az elmúlt évszázadokban. A népliget pedig azt mutatja, milyen jövő vár ránk. Az elkövetkező fejlesztések mind azt a célt szolgálják, hogy  a fiatalok helyben maradjanak, lakóhelyüket, városukat ne hagyják el. Mint fogalmazott, elsősorban olyan szolgáltatásokat szükséges megvalósítani, melyek az itt élők hétköznapjait is megédesítik. A beruházással megvalósult az a terv is, hogy ne csak pihenni, de sportolni is tudjanak az itt élők. Kitért a népliget kihasználásának előnyeire is, hiszen a park akár rendezvények helyszínéül is szolgálhat fekvésének köszönhetően. Pajna Zoltán kiemelte a városban zajló projekteket, említést téve a román-magyar együttműködésről (RO-HU programok), az EFOP keretében megvalósuló munkákról, és Bv. Egészségügyi Központ építéséről is. „Berettyóújfalu tudatosan törekszik arra, hogy ne csak a bihari térség, hanem a Partium egyik meghatározó szereplője is legyen”- zárta gondolatait a közgyűlés elnöke.

A nemzeti trikolor szalagját dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Muraközi István polgármester, Pajna Zoltán és Bónácz János alpolgármester vágta át. A helyi óvodások egy tiszteletkört is futottak a megújult népliget futókörén. Nemes Sándor, a biharnagybajomi születésű, 17 évig Berettyóújfaluban élő famíves mester Sándor fiával közösen készítette az új népligeti emlékfákat. Az életfák a két korábbi, 1988-ban alkotott, a szintén Nemes Sándor által faragott kopjafákat váltották. A művek egy 160 cm átmérőjű, 300 éves tölgyfa gerendáiból készültek és az 1848–as forradalom és szabadságharc, illetve az 1956-os forradalom emlékét idézik. Az alkotó a motívumokat saját életéből merítette, régi fotókról, emlékeiből dolgozott.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap