Oldal nyomtatása

Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

Bemutatkozás, megmérettetés és a hagyományok továbbéltetése. Ezek talán a legfontosabb céljai a Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza által életre hívott Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatnak.

A XII. alkalom is lehetőséget kíván teremteni a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak, három korcsoportban egyéni és csoportos formában is. Az Észak-Alföldi regionális kiállítás megnyitóját és eredményhirdetését városunkban, a Bihar Vármegye Képgalériában tartották meg. A házigazda és lebonyolító a Bihari Népművészeti Egyesület volt. Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből összesen 42 egyéni alkotó, és 23 csoportos pályázó jelentkezett. A régiókba érkezett pályamunkákat szakmai zsűri értékelte és így 306 alkotást választott ki kiállításra. A rendezvényen elhangzott, hogy nagy öröm a magas létszámú jelentkezés – a régiók közül a legtöbben itt pályázatok – és a sok szép alkotás. Az érdeklődést igazolja, hogy a tárgyalkotó népművészetnek van jövője, a kiváló mestereknek kiváló követői.                                                                   

A kiállítás és ünnepélyes eredményhirdetés résztvevőit Muraközi István polgármester köszöntötte, majd Vitányi István országgyűlési képviselő nyitotta meg.

A pályázat felhívására 15 szakágból - melyek közül a fazekasság és a szövés volt a legnépszerűbb – 412 alkotás érkezett. Nagy örömöt jelentett a szervezők számára, hogy a fiatal korosztály (6-10 évesek) is bátran pályázott. A Magyar Zita és Kolozsvári-Donkó Rebeka rendezésében elkészült kiállítás október 23-ig látható a galériában.

 

K.Zs.