MÚLTBA TEKINTŐ - 90 éves Berettyóújfalu strandja

1927-ben nyílt meg az első strand , ami egy 10x25 méteres úszómedencéből állt a leventeház mellett.

MÚLTBA TEKINTŐ - 90 éves Berettyóújfalu strandja

„Épülőfélben van még a leventeház, még a vakolat is hiányzik róla, de odabent az udvaron már elkészült és a keddi nappal meg is nyílt Berettyóújfalu strandfürdője, a leventeuszoda. Kedd óta vígan lubickolnak a kellemesen langyos vízű, tágas medencében, elégedetten nyújtózkodnak és heverésznek a puha, finom homokon a fürdőzők és egykettőre olyan szép, színes, mozgalmas strandélet alakult ki a medence körül, mintha nem is Újfaluban volnánk, hanem a Lidón” – adta hírül 1927. június 17-i számában a Berettyóújfaluban megjelenő hetilap, a Bihar.

Településünk lakosai a 20. század elejéig a Berettyó vizében hűsítették magukat a nyári melegben.

1927-ben nyílt meg az első strand – ahogy az újságcikkrészletben is olvashattuk –, ami egy 10x25 méteres úszómedencéből állt a leventeház mellett. Az írás kitér még a nemek szerinti időbeosztásra is, ugyanis nem mindenki fürödhetett minden nap minden szakában a medencében: hétfőn és pénteken délelőtt, illetve szerdán délután csak a hölgyek léphettek be a strand területére. A vasárnap volt a férfiaké: délelőtt a leventék fürdőzhettek, délután pedig már minden férfi. A többi napon volt csak „közös” a strand. (A tudósítás szerint ezt a változtatást örömmel vette a közönség, ugyanis az eredeti, egy héttel korábban a lapban leközölt tervek szerint csak heti háromszor lett volna közös fürdő.) A délelőtti időszak reggel 5 órától 13 óráig, a délutáni pedig 1-től este 9-ig. 1927-ben egy jegy 50 fillérbe került, azok a vendégek, akik fürödni nem akartak, 20 fillért fizettek. Az idézett újságcikkek biztosítják az olvasót továbbá, hogy „hűsító italokról és ételneműekről állandóan gondoskodnak”.

A strandfürdő történetében a következő jelentősebb állomás 1959, ekkor a medence közelében fúrt kútnál 38 Celsius-fokos meleg vízre bukkantak. Ennek hasznosítására bővítették a strandot: a 60-as években két gyógymedencét építettek.

Az 1973-as kútfúrásnál 1374 méterről 63 Celsius-fokos, nátrium-hidrogénkarbonátos, szulfidos metakovasavat is tartalmazó termálvíz tört fel. A kút vizét 1997-ben gyógyvízzé nyilvánították, 2010 óta „Herpály Gyógyvíz” nevet viseli. Az igen kedvező ásványi összetételű hévíz gyógyhatását elsősorban degeneratív mozgásszervi megbetegedések esetén igazolták.

1995-ben egy fedett uszodakomplexummal bővült a strand, amelyben – a hideg vizes úszómedence mellett – forgatott vizű, gyógyvizes ülő- és pihenő medence, valamint szauna, szoláriumok és masszázsok is várják a feltöltődni vágyókat. 2001-ben az üzemeltető felújíttatta a „leventemedencét” és környékét, a területen új büfé, pénztár is helyet kapott. 2009-ben pedig öt új medence épült, megváltozott a fürdő arculata és számos új szolgáltatással bővült a kínálat.

Napjainkban a Bihar Termálliget néven többféle úszó- és gyógyvizes medencével várja a helyi, környékbeli és határon túli vendégeit a 90 esztendős múltra visszatekintőberettyóújfalui strandfürdő.

KSM

Képünkön: A „leventemedence” egy korabeli képeslapon (Bihari Múzeum gyűjteménye)

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap