Katonák a főtéren!

Katonazene, harcászati bemutató, modern, illetve korhű fegyverek, gépkocsik, művészeti csoportok fellépése. Ilyen és ehhez hasonló látnivalókat kínált a Berettyóújfalu főterén, megrendezett katonai road-show április 25-én.

Az itthon és külföldön is ismert Debreceni Helyőrség Zenekar katonás alapot adott az „Irány a Sereg” nevet viselő rendezvénynek. A magyar Honvédség 2004-óta önkéntes módon szerveződik, professzionális alapokon és a munkaerő piacon is jelen lévő tényezővé vált – emelte ki Muraközi István polgármester köszöntőjében.

Nagy Zoltán alezredes, a MH 2. Katonai Igazgatási Központjának parancsnoka egy új szolgálati formáról szólt. Elmondta, hogy a Magyar Honvédség átalakítja és megújítja az önkéntes tartalékos rendszerét, amelynek új elemeként a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát. Az ország valamennyi járásában létrehozandó, területi elven szervezett önkéntes tartalékos századok megalakításának célja, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő. A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, tudást kapnak, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. Miután protokolláris feladatai is lehetnek a tartalékos katonáknak, jelenlétük emelhetik helyi szinten is az ünnepi megemlékezések, koszorúzások színvonalát – mondta a parancsnok.

A Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület nevéhez híven történelmi fegyvereket és páncélzatokat mutatott be az érdeklődő közönségnek. Ezúttal a fókuszban 15. századi eszközöket láthattunk. A rendezvényt helyi művészeti csoportok produkció is színesítették.

Az „Irány a Sereg” első állomása a Berettyóújfalui volt, melyet hat hét alatt 31 követ még.

 

K.Zs.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap