Oldal nyomtatása

Átadták a Tépe-Berettyóújfalu közötti kerékpárutat

Június utolsó napján adták át az újonnan elkészült Tépe-Berettyóújfalu közötti kerékpárutat. A két település közötti 8,3 kilométeres szakasz – amely nemcsak a turisták, hanem a hivatásforgalmi kerékpárosok számára is sokat jelent – 945 millió forintból épült meg.

 

Az átadó ünnepségen Révész Máriusz azt mondta, nagy szükség volt a Tépe-Berettyóújfalu közötti kerékpárút megépítésére. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy ez a beruházás fellendülést hoz a térség számára. – Ezen a vidéken sokan bicikliznek, így biztos vagyok benne, hogy ez egy rendkívül keresett és használt kerékpárút lesz. Sokan nem tudják, de Dánia és Hollandia után hazánk a harmadik az európai országok sorában, ahol a legtöbbet használják a biciklit, ami elsősorban az alföldi településeknek köszönhető – fogalmazott Révész Máriusz. Azzal folytatta, a bicikliútnak nagy jelentősége van a kerékpáros túrázás szempontjából is. – Amint elkészül a még hiányzó 7-8 km-es szakasz Derecske környékén, a Debrecen és Nagyvárad közötti 61 km-es utat biztonságos körülmények között tudják megtenni a bringások – tette hozzá a kormánybiztos.

Dr. Vitányi István úgy fogalmazott, mindent megtesznek a környék fejlődéséért. Az országgyűlési képviselő szerint a különböző fejlesztéseknek és beruházásoknak (autópálya, kerékpárút) köszönhetően a bihari térség hamarosan ismét méltó helyét foglalja majd el a magyar gazdaságban.

Muraközi István kiemelte, a település számára komoly jelentőségű ez a beruházás. A polgármester arról is beszélt, az elmúlt évek nagyléptékű városi kerékpárút hálózat fejlesztésének köszönhetően Berettyóújfalu elnyerte a „Haladó Kerékpárosbarát Település” címet. – A város belterületén 12 és fél kilométernyi bicikliút rendszerrel rendelkezünk. Ehhez csatlakozott a 2015-ben átadott Újfalu és Nagyvárad közötti 35 km-es szakasz, majd a településtől Szeghalomig tartó közel 40 km-es kerékpárút. A most átadott csaknem 9 km-es szakasszal már mintegy 100 km-nyi úthálózaton tudunk biztonságosan közlekedni – mondta a városvezető, aki a kerékpáros turizmus élénkülésére is számít az újonnan megépült bicikliúton.

Balogh András elmondta, az 1070 fős Tépe község közigazgatási határát 4,9 km hosszan érinti a megépült bicikliút szakasz. A település polgármestere a biztonságos közlekedés mellett hangsúlyozta: Tépe lakosai bekapcsolódtak a kerékpáros élet vérkeringésébe.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója a beruházás műszaki paramétereit ismertette. – 2017 augusztusában vette át társaságunk a Berettyóújfalu Város Önkormányzata által készített terveket, októberben szereztük meg az építési engedélyeket, majd a HE-DO Kft. révén elnyert tenderen szerződtünk le erre a munkára, ami határidőre kész lett. A most megépült 8,3 km-es kerékpárutat az M4-es autópálya szakasszal elkészült 1 km vágja ketté, innen Tépéig egy 4,9 km-es, míg Berettyóújfaluig egy 3,4 km-es útszakaszt alakítottunk ki. Három műtárgyat, illetve – az újfalui részen – egy napelemes kerékpáros forgalomszámlálót helyeztünk el. A bicikliutat 2 és fél méteres szélességgel, fél-fél méteres padkával alakítottuk ki – tudtuk meg. Az út állékonyságát mintegy 17 ezer köbméternyi meszes stabilizáció biztosítja, közel 1400 köbméternyi aszfalt pályaszerkezet került beépítésre, 5000 köbméternyi töltésanyagot használtunk fel, a stabilitás, illetve oldalirányú tartás végett pedig kb. 16500 méternyi szegély épült meg.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a kerékpárosok a Tépe és az M4-es gyorsforgalmi út közötti szakaszt is felavatták. Az újonnan megépült Tépe és Berettyóújfalu közötti, közel 9 kilométeres szakasz bármelyik célközönségnek biztonságosabb és kényelmesebb utat biztosít.