Oldal nyomtatása

Szentmise, kiállításmegnyitó és kenyérszentelés az államalapítás ünnepén

Szent István napján, az államalapítás ünnepén rendezett programok a berettyószentmártoni katolikus templomban szentmisével indultak. A szentmisét Rákóczi Jenő plébános mutatta be.

A hagyományokat követve ebben az évben is egy, az államalapításhoz kapcsolódó szakrális témájú kiállítása nyílt meg. Az ünnepi alkalmon Muraközi István köszöntötte elsőként a megjelenteket. Gondolatait Gróf Teleki Pál 100 évvel ezelőtti üzenetével nyitotta: „Tudom, hogy a magyaroknak nehéz összetartást hirdetni. Mégis meg kell tennem ezt is”…Most pedig olyan időket élünk, amikor mindnyájunknak az asztalra kell csapni, hogy most eddig összefogunk". A polgármester arról is szólt, hogy a magyar nemzet bő egy évezrede itt, a Kárpát-medencében ugyanúgy tekinthető egy megtett zarándokútnak, mint amelynek a tartalmi és érzelmi oldala elénk vetül a mostani kiállítás képein is. Hangsúlyozta, rajtunk, múlik, hogy ez a nagy, közös zarándoklat eredményes lesz-e. Most, a XXI. század első felében tudunk-e úgy visszatekinteni történelmünkre, hogy merítünk a példákból, testben erősödünk, lélekben tisztulunk, és ahogy Teleki kérte: "ha mindenben való egyformán gondolkodást nem is, de mindnyájunkért való összetartást tudunk hirdetni." – mondta Muraközi István

László Dániel festőművész „Mária út” című kiállítását Dr. Baglé Magdolna, a zarándok utak ismerője nyitotta meg, aki maga is többször részese volt a zarándoklatnak. A Budapesten élő festőművész festményeinek egyik fontos témája a gyalogos zarándokutak.  2009-ben az El Caminón, 2010-ben és 2011-ben a Kárpát-medencei Mária úton volt, melyből sorozatokat festett. A Mária út festményeit minden volt vármegyeközpontban kiállítja a Kárpát-medence területén. A falakon látható képek még 2010 áprilisában egy 40 napos és majdcsak 1000 kilométer hosszú gyalogos zarándokút után készültek. A realista stílusban alkotó festőművész képeiben élethűen jelenítette meg az úton szerzett élményeit, megpróbálta egy útinaplóhoz hasonlóan bemutatni sorozatképekben a zarándokút főbb állomásait, hogy az is kedvet kapjon hozzá, aki eddig még nem járta végig. A több éves hagyományt folytatva kenyérszentelés is volt a Bihar Vármegye képgalériában. A nemzeti színű szalaggal átkötött kenyerekre Rákóczi Jenő plébános kért áldást.

 

A megnyitót Szászné Ökrös Beáta és Kocsis Csaba zenei műsora tette teljessé.