Nemzetek táncai a IV. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivál gálaestjén

Gálaesttel folytatódott a IV. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivál, amelyet az idén tíz éves Bajnóca Néptánc Egyesület szervezett.

Az előző években már három kontinensről, több mint egy tucat nemzet vett részt a fesztiválon, 2019-ben pedig Horvátország, Észak-Ciprus, Ukrajna, Tajvan és Olaszország képviselteti magát. A főszervező egyesület mellett Berettyóújfalu Város Önkormányzata valamint a Berettyó Kulturális Központ is társszervezői a fesztiválnak. A táncosok augusztus 17-én érkeztek városunkba és 18-án este teltház előtt, nagyszabású gálaesten mutatkoztak be a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban. A gálaesten elsőként a Bajnóca Néptánc Egyesület tagjai ropták a táncot. A gálaest az Udruga Zdencina 1562 horvátországi egyesület fellépésével folytatódott. Az egyesületet 2011-ben hozták létre a népi örökség és a gazdag népviseletek megőrzésének céljából. A táncosok fesztiválokon, rendezvényeken rendszeresen bemutatják kultúrájukat, jártak már Olaszországban, Montenegróban és Portugáliában is. A gálán Klinca Sela település hagyományaival ismertették meg a közönséget. Az Észak-ciprusi Degirmelik Kulturális és Művészeti Egyesülettel képviseltette magát. Az egyesületet 1985-ben alapították. Céljuk, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a néptánchagyományok megőrzésére és továbbadására. Így vallanak önmagukról: "A folklór a kultúránk bemutatásának egyik módja, amely életmódunk minden részletét tükrözi". A csoport számos nemzetközi fesztiválon vett már részt. Az Ukrajnából érkező Kyiv-Polit néptánc csoport egy 2017-ben újraalakult táncegyüttes, melynek tagjait az ukrán népzene és néptánc szeretete hozta össze. Ukrán hagyományon alapuló néptáncot, valamint jellegzetes helyi népviseleteket mutattak be a rendezvényen. A Kyiv-Polit repertoárja egyébként több mint 25 táncból áll. Különböző fesztiválokon Litvániában, Grúziában, Törökországban, Izraelben, az Amerikai Egyesült Államokban és Lettországban is jártak már.

Az estet  a 2006-ban alapított tajvani ifjúsági együttes előadása koronázta meg. A fiatalok a tajvani folklór hagyományokat vittek színpadra. Az együttes rengeteg tajvani versenyeredménnyel büszkélkedhet. A csapat sok európai és amerikai folklórfesztiválon megfordult már. Az együttes a klasszikus kínai és tajvani népi táncok mellett szívesen készít folklór-ihletéstű modem koreográfiákat is. A gála végén a csoportok előadásait vastapssal jutalmazta a közönség.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap